Nakon što je Vlada smanjila trošarine i ograničila marže – od ponoći litru eurodizela plaćamo 13 kuna i 8 lipa, a eurosupera – 13 i pol kuna. Da nisu donesene mjere litru eurodizela plaćali bismo čak 15,80 kuna, a samo nekoliko lipa manje litru eurosupera.

No otvorilo se pitanje opskrbe, odnosno moguće nestašice naftnih derivata.

Ipak, za sada stižu umirujući tonovi.

– Što se tiče kratkoročnih isporuka, od dobavljača imamo potvrđene sve planirane količine naftnih derivata za mjesec lipanj. Zato smatramo da nema nikakve potrebe da kupci mijenjaju svoje redovne navike za opskrbu gorivom, ističu iz Petrola.

– INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka doprinosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s Mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti, kažu pak u INA-i.

Podsjetimo, ministar Zdravko Marić poručio je da se Vlada nakon prvobitnog zamrzavanja cijena goriva ipak odlučila ući u sustav trošarina i marži upravo kako se ne bi ugrozila opskrba gorivom. 

– Da Vlada nije i ovaj puta, a i prethodni puta reagirala, govorimo, a ja ću pojednostaviti, govorimo o razlici od dvije kune po litri, bilo benzina, bilo dizela. Međutim mi smatramo da ovakav set mjera koji traje, ovo je sada na mjesec dana, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija dalje. Zaista vjerujemo i mislimo da ne bi tu trebalo doći do nekakvih poremećaja, uz dužno poštovanje prema njihovoj argumentaciji, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić prenosi HRT.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.06.2022.