Građani od danas mogu predati zahtjeve za izradu osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova.

Izrađene osobne iskaznice građani će moći preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje, dodaje MUP.

Tako će, primjerice, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad.

U Ministarstvu pojašnjavaju da se zahtjevi za izradu osobnih iskaznica mogu predati u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji kako bi se smanjile gužve, jer još uvijek brojni građani svakodnevno podnose zahtjeve za zamjenu iskaznica isteklih za vrijeme trajanje epidemije covid-19.

Uz to, predaja zahtjeva za izradu osobnih iskaznica omogućena je kako bi se smanjile gužve tijekom sezone godišnjih odmora kada veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova.

U MUP-u ističu da će ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradom nove osobne iskaznice trajati do 31. kolovoza 2024. godine, o čemu će građani biti obaviješteni putem internetske stranice Ministarstva unutarnjih poslova.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 24.07.2023.