U sklopu projekta „Od dolaska do ostanka“ organiziran je tijekom 2022. godine suradnički umjetnički projekt Instituta za narodnosti i migracije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Hrvatsko-argentinskog kulturnog centra kojeg je svrha stvaranje mreže umjetnika i organizacija izložbe kako bi se omogućila njihova vidljivost i promocija njihovoga rada.

Od dolaska do ostanka: udruženja i umrežavanje kao oblik integracije Hrvata izvan Republike Hrvatske u hrvatsko društvo“ je projekt koji financira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a provodi Institut za migracije i narodnosti u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Hrvatsko-argentinskim kulturnim centrom te ima za cilj poticanje povratka i integracije potomaka hrvatskih iseljenika.

Na izložbi sudjeluju profesionalni i amaterski umjetnici, većina njih potomci hrvatskih iseljenika koji su se vratili u domovinu svojih predaka ili to namjeravaju učiniti, a odazvali su se pozivu raspisanom u kolovozu ove godine. Umjetnost kao propusno, otvoreno i promjenjivo stanje susreta stvara ovu mrežu umjetnika u kojoj dajemo vidljivost i raspršenost našim idejama, načinima viđenja svijeta kroz skulpturu, pisanje, slikarstvo, video, fotografiju i druge discipline.

Umjetnost je sastavnica kulture, a Suradnički umjetnički projekt ima veze s aktiviranjem zajedničkih prostora s ljudima koje privlači mogućnost razmjene iskustava, osjećaja i emocija o našoj stvarnosti i povijesti.

Kolektivno izlažući, umjetnički rad govori i djeluje ne samo iz umjetničkih individualnosti, već iz umjetničkog djelovanja kao aktera i pripadnika hrvatskoga, latinoameričkoga, argentinskoga, čileanskoga, venecuelskoga, meksičkoga, peruanskoga, australskoga, globalnoga… društva.

U okviru proslave Dana otvorenih vrata Instituta za migracije i narodnosti (IMIN) pozivamo Vas na otvorenje izložbe ovog suradničkog umjetničkog projekta 2022. koje će se održati u srijedu, 14. prosinca 2022. u 12 sati kao i na Susret umjetnika kojim će program aktivnosti biti zatvoren u petak, 16. prosinca 2022. u 18 sati.

Obje aktivnosti održat će se u zgradi Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Svoj dolazak potvrdili su: Daniela Bengolea, Ivana Castellano, Karen Beatriz Hernández Nolasco, Laura Cristina Kegalj, Darinka Edith Yvania Kihalich Sanchez, Tibor Maričević, Teodoro Mažuranić, Cristián Meza, Daniela Mihaljevic, Carla Jorgelina Modric, Marinka Neira Yuras, Federico Nicolás Nou, Alejandro Felipe Obuljen, Sarah Jayne Portelli, Daniel Rodriguez Kargacin, Ignacio Rivas, Valentina Romani Glavich, Jorge Luis Subiabre Matiacha, Rosamaría Solar i Santiago Vegas Pejkovic.


Autor: CroExpress/HMI Datum objave: 12.12.2022.