Stanovnici Njemačke koji se nisu cijepili, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju više neće dobivati nadoknadu zbog izostanka s posla, odlučili su ministri zdravstva saveznih pokrajina u srijedu.

„Ne radi se o pritisku nego o pravednom odnosu. Zašto bi oni koji sebe i druge štite time što su se cijepili financirali one koji se usprkos tomu što su se mogli cijepiti to iz ovih ili onih razloga nisu učinili“, rekao je savezni ministar zdravstva Jens Spahn.

Ukidanje isplate pune plaće u odsutnosti zbog samoizolacije, kao u slučaju bolesti, stupa na snagu početkom studenog. Spahn je objasnio da se time onima koji se žele cijepiti daje još dovoljno vremena da to i obave.

Bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek rekao je da je ova mjera, kao i ukidanje besplatnih testova od 11. listopada, signal necijepljenima da i oni moraju preuzeti dio odgovornosti u borbi protiv pandemije.

„Bilo bi nesolidarno da ostatak društva snosi financijske troškove zbog onih koji se ne žele cijepiti a za to nemaju zdravstvene razloge“, rekao je bavarski ministar.

Za one koji su cijepljeni, osim ako dolaze s područja s virusnim varijantama, ne postoji obveza samoizolacije.

Sindikati su iznova kritizirali ovu mjeru vlade koju smatraju nekom vrstom prisile.

„Naravno da i mi građane pozivamo da se cijepe u što većem broju. Ali sukob oko cijepljenja prenositi u poduzeća i tako unositi razdor nije pametna odluka“, rekao je Hans-Jürgen Urban, član uprave najvećeg njemačkog sindikata IG Metall.

Većina njemačkih saveznih pokrajina uvela je za posjete ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima pravilo ulaska samo za cijepljene, one koji su ozdravili ili one koji mogu predočiti negativan test .

Poduzetnicima je istodobno ostavljeno da biraju hoće li u svoje objekte puštati samo cijepljene i one koji su ozdravili čime se izbjegava pravilo razmaka što opet omogućuje bolje popunjavanje kapaciteta.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.09.2021.