Politički analitičar Mate Mijić za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je o tome mogu li se Bidenovi stavovi zvati katoličkima te kako će se to odraziti na buduću politiku Bijele kuće.

Za Ameriku i za Katoličku Crkvu svakako je dobro da je jedan nominalni katolik izabran za predsjednika. Treba se podsjetiti da su katolici vrlo često bili na udaru u američkom društvu i da američki politički establishment ne prihvaća katoličku vjeru kao nešto prihvatljivo za obnavljanje javne dužnosti.

Sada potencijalno imamo, ako to sudovi i novo prebrojavanje potvrde, i predsjednika katolika. S druge strane, nedavno smo dobili članicu Vrhovnog suda koja je praktična katolkinja. I Biskupska konferencija SAD-a čestitala je izabranom predsjedniku, ali ona bi to napravila za bilo kojeg predsjednika.

Što se tiče Bidenovih stajališta, on je kroz svoju političku prošlost i karijeru pokazivao da mu je vjera bitna u politici. Ono što je sada veliko pitanje je zapravo koliko on, kroz ovakvu Demokratsku stranku, koja je potpuno različita od one kroz koju je on djelovao pet desetljeća, može išta promijeniti u smislu kojem bi to bilo kompatibilno s učenjem Katoličke Crkve.

Naime, Demokratska stranka danas je pozicionirana znatno više lijevo na političkom spektru. U međuvremenu je izgubila svoju staru radničku bazu, koja je u velikoj mjeri bila i vjernička baza.

Uostalom, zbog republikanske većine u Senatu i sve skromnije većine demokrata u Zastupničkom domu, zbog koje će se oni naći pod pritiskom republikanaca, mislim da Biden neće biti dovoljno snažna figura za promjenu lica Demokratske stranke.

Osobno ne očekujem puno i to ne zato što Biden možda osobno to ne bi htio, već zato što je Demokratska stranka, nažalost, danas jako daleko od onoga što je bila nekad. Ona je nekad zapravo bila stranka katoličkog pedigrea, za koju je glasovala velika većina doseljenika iz europskih katoličkih država, ali i katoličkih država Srednje i Južne Amerike.

Nakon prvog obraćanja kao izabrani predsjednik, Biden je naglasio da će nastojati kodificirati presudu Roe v. Wade koja se tiče pitanja abortusa na saveznoj razini. Je li to možda smjer koji Biden misli zauzeti u svom predsjedničkom mandatu?

Velik je pritisak Demokratske stranke da se, zbog uvjerljivog gubitka većine u Vrhovnom sudu, kodificira presuda Roe v. Wade koja legalizira pobačaj na zahtjev u Americi i vjerujem da će se u tom smjeru ići. Međutim, veliko je pitanje hoće li se u tome i uspjeti.

Joe Biden je o pobačaju imao relativno dosljedno stajalište dugi niz godina, praktički pet desetljeća svoje političke karijere. Međutim, ogroman pritisak te lijeve, iznimno progresivističke, demokratske baze neće mu ostaviti puno izbora. Ti ljudi su njega izabrali za predsjednika i nešto će im morati isporučiti.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 10.11.2020.