Autor: Hina/CroExpress

Time on ispunjava svoju kanonsku dužnost, a na papi je hoće li odreknuće odmah prihvatiti ili od biskupa zatražiti da ostane na dužnosti do izbora svog nasljednika.

‘U svom odreknuću molim papu da me razrješi dužnosti što prije. U tom trenutku prestat ću biti upravitelj biskupije, ordinarij, te će mi prestati svaka funkcija u Biskupskoj konferenciji, ali biskup ostajem i dalje’, rekao je Bogović i dodao da je ponosan što je ustrojio jednu novu biskupiju i omogućio da se obnove mnogobrojne u ratu razorene crkve i crkveni objekti.

Ne postoje ‘rokovi’ u kojima papa mora odlučiti, primjerice biskup Juraj Jezerinac zatražio je odreknuće od službe još u travnju ove godine, a krčki biskup Valter Župan prošle godine, ali još se nisu našli njihovi zamjenici.

Na primjedbu da se po obavljanju biskupske službe i po snazi njegovih javnih poruka, nerjetko snažnih i politički kontroverznih, ne čini da mu žurno trebalo odreknuće Bogović odgovara: ‘Osjetim ja da slabije vidim, da mi se spava kada ne treba i ne treba mistificirati tu ništa, može čovjek u toj dobi neke poslove i dalje raditi, ali ne na tako zahtjevnoj dužnosti kao što je upravljanje biskupijom. Zato sam preporučio papi Franji da me umirovi što prije pa da Gospićko-senjska biskupija dobije novog biskupa’, rekao je Bogović.

Najvećim se njegovim postignućem može smatrati izgradnja nacionalnog svetišta ‘Crkve hrvatskih mučenika’ na Udbini (od 2005. do 2010.), gdje se posljednje subote kolovoza obilježava Dan hrvatskih mučenika te se slave svi hrvatski mučenici, kako kaže Bogović, proglašeni i neproglašeni.

Nedavno je ‘Komisija za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine’, kojom on predsjeda, prihvatila Bogovićevu ideju da se potakne formiranje nacionalnoga groblja za sve neidentificirane hrvatske žrtve Drugoga svjetskoga rata i poraća, kao ‘svehrvatski grob’ i to podno Crkve hrvatskih mučenika.

Biskup Bogović rukovodi i opsežnim istraživanjem za sastavljanje popisa svih katoličkih žrtava komunističke vladavine.

Za sebe kaže da mu predbacuju da je ‘desno krilo’ pa u šali dodaje: ‘Opet će reći da sam desniji i od pape’.

Datum objave: 06.08.2014.