Autor: MojPosao/fastcompany.com

Produktivnost, fokus i kreativnost nije moguće održati provodite li cijeli radni dan za računalom ili s nosom u papirima. Tako barem pokazuju rezultati istraživanja koje je Draugiem Grupa provela nad svojim zaposlenicima.
Do sličnih su saznanja došli i istraživači na Sveučilištu Toronto koji su utvrdili da izostanak kvalitetne pauze za ručak smanjuje produktivnost radnika. Mozak, naime, ima ograničen izvor energije.
Čak i kada nastojite kontrolirati svoju izvedbu na poslu, trudeći se fokusirati, jednom kada ste iscrpili kapacitet mozga postajete manje učinkoviti u svemu što radite.
Istraživanje Draugiem Grupe dodatno je ojačalo ovu tvrdnju. Mjereći produktivnost zaposlenika, tvrtka je pokušala utvrditi koje to navike imaju njihovi najproduktivniji zaposlenici. Utvrđeno je da 10% visokoproduktivnih zaposlenika ne radi prekovremeno dulje od ostalih kolega. Zapravo, oni čak i ne rade punih osam sati, već uzimaju redovite pauze. Konkretno, na svakih 52 minute rada odlaze na pauzu od 17 minuta i tako svaki dan.
Ispostavilo se da tajna visoke produktivnosti tijekom radnog dana ne leži u više odrađenih radnih sati, već u ‘pametnom radu’ koji podrazumijeva češće pauze. Radnici koji su najproduktivniji intenzivno rade 52 minute, a zatim uzimaju odmor kako bi dali vremena svom mozgu da se pripremi za nove zadatke.
Ovim istraživanjem tako je potvrđeno ono o čemu se govori već godinama – naš mozak jednostavno nije konstruiran tako da može biti fokusiran punih osam sati dnevno. Najbolji nači da se njegov kapacitet osvježi je udaljiti se i uzeti odmor.
Posebno je zanimljivo što točno rade produktivni radnici tijekom tih redovnih pauza. Svojih 17 minuta oni provode potpuno udaljeni od računala, ne provjeravaju e-poštu i ne surfaju, već idu u šetnju, čavrljaju s kolegama (ne o poslu), opuštaju se čitanjem knjige i sl.
I dok mnogi od nas često ostavljaju dojam da naporno rade, a za radnim stolom provode i brojne prekovremene sate, ovo istraživanje ukazuje da bi poslodavci svojim zaposlenicima trebali ukazati na važnost redovnih pauza bez strah da će takvim ponašanjem zaposlenici ostaviti dojam da su lijeni ili neproduktivni.
Kako povećati produktivnost tijekom radnog dana:
Napravite plan pauza – idealno bi bilo da uzmete pauzu svakih 52 minute.
Postavite si podsjetnik kada biste trebali uzeti pauzu, a kada se vratiti na posao.
Napravite realan popis zadataka.
Napravite listu prioriteta – odaberite tri velika zadatka na koja ćete se fokusirati tijekom radnog dana, a na poseban popis uvrštavajte manje zadatke koji iskrsnu tijekom dana – njih također razvrstajte po prioritetima te uskladite s tri glavna dnevna zadatak.

Datum objave: 17.09.2014.