Krizmanici sa Sućidra su darovali 7.609,00 kuna prijateljima iz Gline.

Nakon razornog potresa 29. prosinca 2020. na Banovini, na poziv Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije na prikupljanje pomoći odazvale su se sve župe u Nadbiskupiji pa tako i župa sv. Andrije sa Sućidra.

Skupivši  81.150 kuna smatrali su da će nakon prvog vala, hrvatskog, i drugih ljudi, cunamija dobrote, Banovini i dalje biti potrebna pomoć. Stoga su pokrenuli korizmenu, humanitarnu akciju ponovnog prikupljanja pomoći, piše Dalmacija danas.

Novu humanitarnu akciju nazvali su „Srcem i dušom za Banovinu“. Ovog puta pridružile su im se župe Dubrava te Gornjeg Sitnog, župnika don Jakoslava Banića inače župnika župe rođenja don Ivana, župnika na Sućidru.

Preko Caritasa sisačke biskupije stupili su u kontakt s don Ivicom Mađerom, župnikom župe sv. Ivana Nepomuka u Glini. U razgovoru s njim, odlučili su 16.400 kuna skupljenih od prodaje majica i magneta, posebno tiskanih za tu prigodu, proslijediti za četiri obitelji.

Obitelji su to kojima su kuće teško oštećene pa žive u kontejnerima ili kamp kućicama. Jednoj obitelji srušena je kuća te će se uskoro započeti graditi od temelja. U te četiri obitelji živi desetero djece. Imajući i dalje na pameti velike potrebe njihovih prijatelja iz Gline odlučili su se za još jednu akciju, ovaj put pod nazivom „Krizmanici-krizmanicima“.

Akcija je zamišljena tako što se  preko stotinu krizmanika župe sv. Andrije, drugog i trećeg razreda srednje škole, odreklo dijela svojih darova dobivenih na sv. krizmi u korist dijela ovogodišnjih krizmanika iz župe sv. Ivana Nepomuka u Glini. Opet, u dogovoru sa župnikom don Ivicom, potrudili su se darom krizmanika sa Sućidra pomoći onima koji su najteže stradali.

Krizmanici sa Sućidra su darovali 7.609,00 kuna prijateljima iz Gline. Župnik Gline novac je rasporedio na sedmoricu krizmanika od kojih nitko ne živi u svojoj kući ili stanu. Šestorici, od njih sedmero, kuća ili stan obilježen su crvenom oznakom oštećenja, a sedmom krizmaniku kuća je obilježena „samo“ žutom bojom.

On ima još tri sestre, brata, mamu, tatu, a zaposlen je samo tata. Dvoje krizmanika su iz obitelji koje imaju petero ili više djece. I na kraju možemo samo reći: svaka čast. Bravo za naše krizmanike!


Autor: CroExpress Datum objave: 24.06.2021.