U nedjelju, 15. listopada, u njemačkom Filderstadtu održan je deveti susret čuvara hrvatske etno baštine, čiji je domaćin bio HKUD-a Ruža.

Ovaj izvanredan događaj okupio je brojne sudionike iz Hrvatske i iseljeništva te je ponovno potvrdio važnost očuvanja hrvatske kulturne baštine u dijaspori.

Sudionici susreta imali su priliku uživati u bogatom programu koji je vodio Frano Ridjan, a koji je uključivao nastupe 14 raznolikih društava. Ovi talentirani folkloraši su svojim izvedbama oduševili prisutne i pokazali bogatstvo hrvatske kulturne baštine.

Jedan od ključnih trenutaka susreta bila je i selekcija grupa koje će imati čast predstavljati se na prestižnom događaju, Vinkovačkim jesenima, sljedeće godine. Ovo priznanje donosi ne samo ponos i čast društvima koja će biti odabrana, već i priliku da pokažu svoj talenat i predstave iseljenu Hrvatsku u domovini.

U subotu 14. listopada 2023. na 9. Susretu hrvatske etno baštine u Filderstadtu nastupio je Veliki folklor naše župe….

Objavljuje Hrvatska katolička župa Main-Taunus/HochtaunusUtorak, 17. listopada 2023.

Uz to, Hrvatska matica iseljenika uručila je zaslužena priznanja društvima koja se ističu u očuvanju i promociji hrvatske kulture u inozemstvu. Rukovoditeljica odjela za kulturu, Lucija Starčević, podijelila je ova priznanja, nagradivši njihov trud i posvećenost.

Nakon službenog dijela programa, zabava se nastavila uz glazbeni nastup benda “Gazde”, koji je svojom glazbom dodatno obogatio ovaj već izvanredan događaj.

Deveti susret čuvara hrvatske etno baštine u Njemačkoj još jednom je potvrdio duboku povezanost Hrvatske dijaspore s domovinom, te značaj očuvanja i promocije bogate hrvatske kulturne baštine diljem svijeta. Ovaj događaj služi kao inspiracija svim članovima iseljeničke zajednice da nastave svoj trud u očuvanju identiteta i tradicije svoje zemlje.


Autor: CroExpress Datum objave: 16.10.2023.