Ovogodišnji pastoralni susret hrvatskih svećenika i časnih sestara iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade održan je u Chicagu, američkoj saveznoj državi Illinois, od 9. do 12. listopada.

Moderatori i organizatori susreta, fra Nikola Pašalić, delegat za SAD, i vlč. Božidar J. Tenšek, delegat za Kanadu, zajedno s nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, vlč. dr. Tomislavom Markićem, osigurali su da susret bude uspješan i inspirativan.

Susret je započeo u Hrvatskoj župi Blaženog Alojzija Stepinca u Chicagu, gdje su svećenici i časne sestre zajedno sa župnikom, fra Dražanom Borasom, srdačno dočekali svoje goste. Večer je protekla u molitvi i pozdravima delegata i nacionalnog ravnatelja.

Drugoga dana susreta, vlč. dr. Tomislav Markić održao je inspirativna predavanja o trenutnoj situaciji inozemne pastve i radnom dokumentu Biskupske sinode u Rimu. Susretnici su aktivno sudjelovali u raspravama, razmjenjujući svoja mišljenja.

Franjevačka kustodija sv. Obitelji bila je izvrsan domaćin susretu, pružajući bogate obroke i udoban smještaj. Tijekom susreta, sudionici su imali priliku susresti i umirovljene franjevce s kojima su nekada zajedno pastoralno djelovali.

U drugom dijelu susreta, vlč. dr. Mladen Horvat održao je predavanje o knjizi o Jobu, dok je večernju misu predvodio fra Nikola Pašalić.

Trećeg dana susreta, sudionici su raspravljali o aktualnim pastoralnim temama i iznosili svoje izazove i perspektive. Susret se zaključio odabirom budućeg domaćina i mjesta sastanka – Vancouver u Kanadi.

Završna večernja misa održana je u Hrvatskoj župi Sv. Jeronima u središtu Chicaga, gdje su sudionici zajedno uživali u večeri koju je priredio župnik fra Antonio Musa.

Susret je okrunjen jutarnjom misom u kapelici Kustodije, a svećenici i časne sestre napustili su Chicago s obnovljenim duhom i novim prijateljstvima koje će sigurno trajati godinama.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.10.2023.