Sastanak Australsko-hrvatskog kongresa (AHK) održan je od 28. do 29. siječnja u prostorijama hrvatskog kluba “Kralj Tomislav” u Sydneyju.

Ovom godišnjem sastanku, svake godine na drugom mjestu, uz predstavnike  AHKa iz Pertha, Adelaida, Geelonga, Melbourna i Sydneya prisustvovali su i predstavnici članica organizacija kao sto je Hrvatski međudruštveni odbor za suradnju u NSW, te hrvatskih medija iz Australije, tj. izvjestitelja web portala “Domovina” iz Sydneya.

Nakon završnog dijela sastanka u nedjelju 29. siječnja održano je predstavljanje knjige autora Stjepana Asića “Vapaj iz daljine Hrvati (Zapadne) Australije 1976-2016”. Uz ovu knjigu na hrvatskom predstavljen je i prijevod knjige na engleski  A Cry from Afar  kao i najnovija knjiga Pisma iz daljine. Ovom predstavljanju uz širu publiku prisustvovali su predstavnici Republike Hrvatske (RH iz Sydneya) na čelu s Generalnim konzulom  Ivicom Glasnovićem kao i gosti iz Hrvatske.

Predsjednik Stjepan Asić u svom izvješću o radu AHKa za prošlu 2022 godinu istaknuo je još jednom važnost lobiranja u ostvarenju prioritetnih ciljeva. Od važnijih akcija spomenuo je pismo upućeno Vladi RH prilikom ruske invazije na Ukrajinu sugerirajući da Hrvatska omogući zbrinjavanje većeg broja ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj i na taj način dopuni demografski gubitak u stanovništvu; kao i poziv MVEP da ponovno zatraži povratak arhive NDH iz Srbije da bi se točno ispitali dokumenti vezani za ratne zločine koji se lažno prepisuju Hrvatima.

Također upućen je javni poziv zainteresiranim mlađim osobama za upis na Studij hrvatskog iseljeništva u Zagrebu ponudom jednogodišnje stipendije jednom od studenata. To je nastavak sveopće podrške koje je do sada AHK pružio tom fakultetu. Prilikom zabrane  izravne komemoracije za bleiburške žrtve na Bleiburškom polju zatraženo je od RH da zatraži od Austrije da opovrgne tu zabranu. Obilježavanje Bleiburške tragedije i Križnog puta može biti na više mjesta ali ne može zamijeniti ono izvorno, na licu mjesta, bila je poruka upućena predsjedniku Počasnog bleiburškog voda, (PBV).

Podržano je javno pismo potpore, Poruka Hrvatima u BiH koju je uputila zajednica kanadskih Hrvata.

Na kulturnom polju još jednom podržan je rad Kulturnog društva Lado iz Geelonga. U Victoriji članovi AHK su djelotvorni na Hrvatskim radio programima. Sprovedena je digitalizacija djela hrvatske arhive iz Zapadne Australije. U Južnoj Australiji nastavljen je rad u sakupljanju povijesnih dokumenata, slika, zapisanih biografija, intervjua; priređen je Festival hrvatskog filma; učenje hrvatskog jezika za starije osobe za koje nedostaje financiranje. Općenito govoreći na sastanku je izražena važnost i potreba jedne šire analize stanja učenja hrvatskog jezika u Australiji, piše podrtal Domovina.

Izražena je podrška dugogodišnjem radu Hrvatske iseljeničke lirike iz New Yorka. Podržan je Projekt Kravata pokrenut od strane HSKa u Americi kao i predstavljanje najnovije knjige Stjepana Asića u Hrvatskoj Matici iseljenika u prosincu 2022.

Hrvatske svjetske igre (HSI) će se ponovno održati u srpnju 2023. u Zagrebu.

AHK je u punom toku organiziranja timova, nabavu odjeće koju vodi koordinator igara za Australiju Ante Radić. Natjecanje je otvoreno za sve mlade od 16 do 19 godina. Registracija traje najkasnije do 1. ožujka 2023. Glavni pokrovitelj će kao i prošlih godina biti Središnji Ured za Hrvate izvan RH. Na HSI natječu se mladi Hrvati sa Hrvatima iz Domovine i susjedne BiH.

Tokom Igara u Zagrebu će se održati godišnji sastanak Hrvatskog Svjetskog Kongresa (HSK) kada će se izabrati novo vodstvo organizacije za slijedeće četri godine. AHK će imenovati svoje predstavnike za taj sastanak. Članovi AHK su u više navrata sudjelovali na sastancima HSKa, bilo osobno bilo putem Zooma ili Skypea.

Na promidžbenom polju o radu organizacije redovito su upućena izvješća na razne hrvatske novine, kao npr. Domovina koja sada izlazi samo u digitalnom formatu na adresi www.domovina.info zatim na razne portale u Hrvatskoj i u svijetu, preko radija, intervjua, kao na pr. na HKM Zagreb – emisija Živa veza, na hrvatskim radio programima u Australiji, na SBS. Održana je stalna veza s predstavnicima RH u Australiji.

Tokom prošle godine od strane predsjednika upućeno je oko tridesetak javnih komentara na različite aktualne teme koje se tiču hrvatskog društva u domovini i u svijetu. Komentari su tiskani u raznim hrvatskim novinama, portalima i slično.


Autor: CroExpress/Domovina Datum objave: 06.02.2023.