U Odžaku je nedavno održan znanstveni skup koji je privukao pažnju brojnih političkih i znanstvenih stručnjaka te visokih dužnosnika na raznim razinama vlasti.

Skup pod nazivom “Lik i djelo dr. sc. Ilije Jukića” organizirao je Centar za kulturu Odžak, uz suorganizaciju Hrvatske matice iseljenika.

Ovaj značajan događaj okupio je širok krug sudionika, uključujući predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH, dr. Dragana Čovića, koji je bio prisutan kako bi podržao ovu inicijativu. Također su prisustvovali dužnosnici svih razina vlasti, uključujući predsjednike Vlade i Skupštine Posavske županije, Đuru Topića i Blaža Župarića, s ministrima i zastupnicima.

Posebno važan trenutak na skupu bio je dolazak zamjenika ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, dr. sc. Ivana Tepeša, koji je dao doprinos značaju ovog događaja.

Glavni cilj znanstvenog skupa bio je rasvijetliti život i djelo dr. sc. Ilije Jukića, diplomata, političara, publicista i znanstvenika, te dopisnika najuglednijih svjetskih novina. Dr. Jukić je rođen u Svilaju, u općini Odžak, 1901. godine, a preminuo je u Londonu 1977. godine. Unatoč njegovom iznimnom doprinosu, malo se zna o njemu u javnosti, stoga je ovaj znanstveni skup predstavljao prvi korak prema boljem razumijevanju njegovog naslijeđa.

Jedan od važnih trenutaka na skupu bilo je posvećivanje pažnje spomeniku stradalim Hrvatima iz dva rata tijekom 20. stoljeća iz Odžačkog kraja, koji je postao simbol sjećanja na te teške povijesne periode. Svećenici i redovnici, predvođeni dekanom Doborskog dekanata, don Ilijom Orkićem, zajedno su odali počast ovim stradalim ljudima.

Iz Organizacijskog odbora znanstvenog skupa poručeno je da je ovaj događaj iznimno značajan ne samo za Svilaj, Odžak i Posavinu, već i za šire okvire, jer pruža priliku za dubinsku analizu života i rada dr. sc. Ilije Jukića, čime se njegovo naslijeđe stavlja u pravi kontekst. Ovaj skup također osvjetljava povijesne trenutke i doprinos Hrvata iz Bosanske Posavine.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.10.2023.