Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je u  Zagrebu u subotu, 26. studenoga, 69. Svečanu glavnu izvještajnu skupštinu.

Na Skupštini se, između ostalog, razmatrala izvješća o radu Središnje uprave HKD Napredak i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te podružnica i udruga. Pored predsjednika HKD Napredak i članova Središnje uprave  skupštini su nazočili i predstavnici Napretkovih podružnica i udruga, a bila je to ujedno i prilika da se na jednom mjestu čuje glas o njihovu radu te kroz formalne i neformalne susrete i druženja razmjene mišljenja i iskustva.

“Suradnja Vlada Republike Hrvatske i HKD Napredak doprinosi očuvanju hrvatske riječi naše kulture i običaja te očuvanju svih onih posebnosti zbog kojih se hrvatski narod u BiH prepoznaje i razlikuje od drugih naroda u toj zemlji. Te razlike nisu u funkciji dijeljenja, upravo suprotno – one doprinose ukupnom bogatstvu i posebnosti BiH kao multinacionalne države u srcu Europe” – naglasio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića primajući priznanje koje je HKD Napredak dodijelilo predsjedniku Vlade RH i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Državni tajnik Milas zahvalio je svim članicama i članovima Društva na predanom radu te čestitao veliku obljetnicu – 120 godina postojanja HKD Napredak.

Tim povodom je u dvorani Matice hrvatske upriličen svečani koncert pod nazivom “Napretkovi glazbenici u čast 120 godina” na kojem su nastupili renomirani glazbenici: Vedrana Šimić, sopran, Milan Lucić, klavir, Napretkov trio “Senso” – Glavna podružnica Mostar, Trio “Musica Salinea” – Glavna podružnica Tuzla, Zagrebački salonski kvartet, Arijana Gigliani Philipp, sopran i Ivan Batoš, klavir.

Skupštini su nazočili i predstavnici iz kulturnog, vjerskog i javnog života te diplomatskog zbora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


Autor: CroExpress Datum objave: 27.11.2022.