Počasni bleiburški vod u srijedu je obavijestio javnost da zbog pandemije koronavirusa neće biti moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, te da će se ona održati na tri lokacije: Bleiburškom polju, Gradskom groblju Mirogoj i Udbini.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj danas s početkom u 11 sati održana je komemoracija za žrtve kojima su počast polaganjem vijenaca odali predstavnici Sabora i Vlade, Počasnoga bleiburškog voda i Grada Zagreba.

Na Udbini će se od 12.15 slaviti misa na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika koju će predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Molitva na Bleiburškom polju i i na groblju u Unterloibachu

Voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković predvodio je danas u 10 sati molitvu uz spomenike Bleiburškim žrtvama na groblju u Unterloibachu i na Bleiburškom polju. Vijence su položili članovi vodstva PBV-a u Austriji, predsjednik Marko Grbeša, Marijan Luburić i Jakov Vrdoljak.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića vijence je položio njihov posebni izaslanik, hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.

U crkvi sv. Marije u Klagenfurtu u petak navečer je služena sv. misa za sve bleiburške žrtve.

U subotu, 22. svibnja, bit će misa na Radimlji kod Stoca koju će predvoditi don Nikola Menalo, uz polaganje vijenaca.


Autor: CroExpress Datum objave: 15.05.2021.