U petak, 17. lipnja, Samostan Rama – Šćit bio je domaćin petog po redu događaja Kulturno vjerska baština Hrvata u BiH – Vratimo nadu zavičaju.

Program je započeo svečanom svetom misom u samostanskoj crkvi, a zatim je uslijedila posebno lijepo osmišljena svečanost.

Nakon mise koju je predvodio fra Robert Jolić, upriličen je defile folklornih društava od crkve do dvorane.

U programu su nastupili: HKUD Rama, HKUD Brotnjo – Čitluk, KUD Izvor – Usora, Vokalni sastav “Lašvanske Dive” – Nova Bila i Etno skupina “Čuvarice”.

Prije njihovog nastupa pozdravnu i zahvalnu riječ uputili su predstavnici organizatora – gvardijan fra Andrija Jozić, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, te Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i pokrovitelj manifestacije.

“Promatrajući ovu raskoš, ovo šarenilo naših pučkih nošnji i nacionalnih boja, osjećam poseban ponos i jedno snažno zadovoljstvo jer smo i ove godine, kao pokrovitelji, stali uz ovaj iznimno vrijedan projekt”, poručio je premijer Herceg.

Manifestacija se priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i Republici Hrvatskoj i šire. Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ciljevi su ovog vrijednog događanja.

Održana V. kulturno vjerska baština Hrvata u BiH - Vratimo nadu zavičaju
Foto: Hrvatska matica iseljenika


Organizatori su izrazili zadovoljstvo što je ova petra po redu manifestacija uspješno održana i što je okupila veliki broj sudionika. Istaknuli su važnost suradnje i podrške svih relevantnih institucija i pojedinaca u očuvanju kulturno-vjerske baštine Hrvata u BiH.


Autor: CroExpresS/Hrvatska matica iseljenika Datum objave: 19.06.2023.