Zajednička sjednica dvije demokršćanske proeuropske stranke je održana primjereno uvjetima pandemije virusa COVID-19 online putem, a na njoj su sudjelovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov upoznao je predstavnike HDZ-a s najvažnijim izazovima s kojima se danas suočava hrvatska zajednica u Srbiji i Vojvodini, posebice istaknuvši probleme koji su nastali nakon odluke Grada Subotice da se tzv. bunjevački jezik uvede u službenu uporabu.

Žigmanov je naglasio kako je zbog legitimnih reakcija stranke i Hrvatskog nacionalnog vijeća došlo do pokretanja novog vala antihrvatskoga raspoloženja, prijetnji i ugroze sigurnosti najviših čelnika hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Govorio je i o drugim problemima kao što su podzastupljenost Hrvata u političkim tijelima Srbije, kršenje međunarodnih i bilateralnih sporazuma, najprije Bilateralnog sporazuma o međudosobnoj zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije, koji člankom 9 obvezuje srbijansku državu osigurati Hrvatima participaciju u predstavničkim tijelima na svim razinama i u izvršnoj vlasti na lokalnoj razini u Republici Srbiji.

Osim predsjednika DSHV-a, na sjednici su sudjelovali i Marin Piuković, predsjednik mladeži DSHV-a, Ninoslav Radak, predsjednik mladeži subotičke podružnice DSHV-a, Darko Baštovanović, međunarodni tajnik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Antonija Rudić iz Tavankuta i David Blazović iz Starčeva, članovi predsjedništva DSHV-a.

Oni su svoje kolege iz mladeži HDZ-a podrobnije izvijestili o aktualnim problemima i izazovima mladih pripadnika hrvatske zajednice te o organiziranju i djelovanju mladeži DSHV-a.

Ministar Gordan Grlić Radman i državni tajnik Zvonko Milas iskazali su još jednom jasnu podršku svojim sunarodnjacima u Srbiji te naglasili kako će Hrvatska uvijek stajati uz svoj narod u susjednoj državi. Također su istaknuli kako su koraci razbijanja hrvatskoga naroda nedopustivi jednome društvu koje sebe smatra demokratskim te pretendira biti članicom europske obitelji.


Autor: CroExpress, DSHV-a Datum objave: 23.03.2021.