Veliki broj vjernika pripadnika Hrvatske vojske, policije, branitelja, vatrogasaca, povijesnih postrojbi okupio se u nedjelju na 30. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

U okviru hodočašća održana je i središnja proslava 25. obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj.

Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua koji je okupljenima poručio da u obavljanju dužnosti ne smije doći do zlouporabe ovlasti.

Lingua: Ne zloupotrebljavajte dane vam ovlasti!

“Ne zloupotrebljavajte ovlasti koje su vam dane. Kad god je to moguće, učinite sve da spriječite nerede, uvjeravajte i budite milosrdni. Dobro znamo da je bolje spriječiti nego liječiti”, poručio je mons. Lingua.

Te je riječi kasnije novinarima komentirao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović..

“Policija je tu da u skladu s najvišim standardima zaštite ljudskih prava provodi zakon i uvijek je otvorena za svako kritičko preispitivanje. Mislim da je upravo ovo što smo danas čuli komplementarno i u skladu s onime kako radimo svoj posao i kako ćemo ga nastaviti raditi”, izjavio je ministar. 

Naglasio je kako osobe koje obavljaju policijski posao nose ozbiljan profesionalni teret zbog težine svog posla, koji je riskantan, izazovan i iscrpljujući.

S druge strane, ističe, to su ljudi koji imaju razumijevanje za teškoće ljudi, inače ne bi mogli služiti drugima. 

Božinović: Tradicija koju su stvorili sami branitelji

Za samo hodočašće ministar Božinović kaže da je “krasna tradicija” koju treba poštovati tim više što su je stvorili sami branitelji, policajci i vojnici. 

“Danas je trenutak kada se mogu malo više okrenuti sebi, kako bi pronašli dodatni unutarnji mir, ali i skupili snagu za buduće izazove”, izjavio je.

I potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved kaže kako mu je velika radost doći na hodočašće.

“Uvijek kada dođemo u ovo svetište u molitvama i mislima su nam na prvom mjestu naši hrvatski branitelji koji su svoje živote položili za slobodnu državu Hrvatsku”, kazao je Medved.

Zapovjednik 30. hodočašća u Mariju Bistricu, brigadni general Ivan Raos prisjetio se prvog hodočašća u jeku Domovinskog rata.

“Tada smo se svi tražili utjehu i crpili snagu za izazove koji su bili u Domovinskom ratu. Danas smo vidjeli povezanost povijesti, Domovinskog rata i naše budućnosti”, rekao je brigadni general Raos.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 03.10.2022.