U subotu, 25. rujna u večernjim satima na inicijativu generalnoga konzula Republike Hrvatske u Milanu Stjepana Ribića organizirano je druženje milanske hrvatske zajednice na adresi Via Santa Maria alla Porta.

Druženju je prethodilo euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku u istoimenoj crkvi, koje je predvodio p. Ivica Karlo Lapić iz redovničke zajednice Milosrdne braće. Pod svetom Misim posebno se spomenulo protekle godine preminule dugogodišnje predsjednice Hrvatske zajednice u Milanu Snježane Susović Hefti. Misno slavlje je svojim pjevanjem obogatila Maria Čuro koja je za ovu priliku doputovala iz Livorno Ferrarisa iz regije Piemonte.

Na koncu se prisutnima obratio generalni konzul Ribić te pozdravio nazočne i najavio planove za daljnja okupljanja i nastojanja da se u Milanu ovakva druženja organiziraju barem jednom mjesečno.Na Misi je sudjelovalo stotinjak hrvatskih katolika, a na kasnijem druženju na otvorenom pridružilo im se još dvadesetak hrvatskih državljana.

Svi prisutni pokazali su oduševljenje inicijativom, a važno je napomenuti da se okupio veći broj mladih ljudi, studenata, osoba koje su izaslane na rad iz Domovine u razne talijanske banke i poduzeća, tako da im je ovo druženje pomoglo da se upoznaju, povežu i razmijene iskustva.

Također, događaju su pored ostalih prisustvovale i učiteljice hrvatske nastave u Milanu Ana Leko i Sanja Vukmirović, koja već drugu godinu vrlo uspješno vodi školu, kao i Silvio Ziliotto kojemu je na inicijativu konzulata od ove akademske godine povjeren tečaj hrvatskog jezika i kulture na prestižnom Katoličkom sveučilištu Svetoga Srca u Milanu.

Ovo hrvatsko druženje sa svetom Misom nastavak je susreta koji je održan 6. lipnja u Torinu, gdje je hrvatski salezijanac na službi u Torinu don Danijel Vidović slavio sv. Misu na hrvatskom jeziku s hrvatskom zajednicom u Piemontu u Župi sv. Lovre u Livorno Ferraris na kojoj se okupilo dvjestotinjak vjernika, kao i susreta održanoga 18. srpnja u Svetištu Gospe Lurdske u Selvaggiu, kada je Misu predvodio hrvatski pavlin p. Natanael Krajinović, rektor svetišta.


Autor: CroExpress Datum objave: 02.10.2021.