U multimedijalnoj dvorani Interpretacijskog centra „Terra Panonica” u Pleternici održano je 7. rujna predavanje „Hercegovački franjevci u Kongu“ i prikazivanje dokumentarnog filma “Od Hercegovine do Konga”.

Prigodnim pozdravnim riječima posjetiteljima su se obratili Jasna Hoffmann, ravnateljica pleterničke Javne ustanove koja je bila organizator ovoga kulturnog događaja, dožupan Ferdinand Troha i gradonačelnica Marija Šarić, prenosi pozega.eu.

Predavač Vinko Šarac iz Tomislavgrada govorio je na zanimljiv način o hercegovačkim franjevcima koji su kao misionari većinu svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba, među najvećom etničkom domorodačkom grupom koja naseljava južni i središnji dio DR Kongo. Oni govore Kiluba jezikom, jednim od dvaju glavnih jezika skupine Bantu naroda.

Govoreći o načinu njihovog života, kulturi, obrazovanju, umjetnosti i religiji, predavač je opisao različite uporabne predmete, maske, drvene skulpture, nakit, oruđe i oružje, pojedine minerale i slike te tradicionalne glazbene instrumente.

Na videozidu su prikazani i zanimljivi predmeti od kože, kostiju i rogova afričkih životinja te figuralni prikazi ženskoga tijela. Žene su čest i važan motiv u tradicionalnoj kulturi Luba, a nalaze se na štapovima poglavica, drškama bojnih sjekira i različitim drugim predmetima.

Posebnu pozornost privukla je zmijska koža od pitona duga 8 metara te predmeti vezani uz katoličku crkvu i djelovanje misionara. Svojom atraktivnošću i ljepotom osobito se ističu predmeti napravljeni od poludragog kamena malahita i bjelokosti.

Prikazane su različite maske koje su jedan od najčešćih oblika afričke umjetnosti te su sastavni su dio mnogobrojnih rituala i obreda. Predavač je istaknuo da su misionari rodom iz Tomislavgrada zaslužni za dugogodišnje prikupljanje predmeta.

Poslije predavanja posjetitelji su pogledali zanimljiv dokumentarni film „Od Hercegovine do Konga”, autorice Nade Prkačin Laudato TV-a., u trajanju 40 minuta. Film prikazuje prisutnost, način djelovanja, vrijeme i prostor hercegovačkih fratara u Kongu. Naslov je dobio po knjizi istog imena, koju je napisao fra Blago Brkić, hercegovački franjevac koji je prvi stupio na afričko tlo.afričke kulture.

Zahvaljujući njima, u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu nalazi se impozantna zbirka, jedinstvena u cijeloj Bosni i Hercegovini.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.09.2023.