Zbog pojave bedrenice od jutros je ograničeno kretanja ljudi i vozila Parkom prirode „Lonjsko polje“, objavilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.  

Odluka je donesena nakon što je sinoć Služba veterinarske inspekcije zatražila ograničenje kretanja za područje Zajedničkog pašnjaka Osekovo, a kutinska je Policijska postaja o odluci obavijestila Županijski centar 112.

Ograničenje se ne odnosi na posjednike životinja i ovlaštene osobe državnih tijela.

Nadzor ulaza osoba i vozila provodit će se na poziciji Zajednički pašnjak Osekovo na 2 kolna ulaza (ulaz Donje Selo i ulaz Gornje Selo) te na zajednički pašnjak Gračenica (ulaz kod nadvožnjaka i podvožnjaka u mjestu Donja Gračenica i ulaz Repušnica), stoji na kraju obavijesti.

Nakon što je kod Osekova, na području Parka prirode Lonjsko polje, gdje je stoka na slobodnoj ispaši, pronađeno stotinjak uginulih goveda, ustanovljeno je kako je uzrok uginuća bedrenica, odnosno antraks, a bolest u lakšem obliku zabilježena je i kod šest osoba.

Posljednji neslužbeni podaci govore kako je uginulo najmanje 107 goveda, ali se zaraza, doduše u lakšem obliku, pojavila i kod šest osoba, među kojima i dvoje djece.

Njima je medicinska pomoć pružena u sisačkoj Općoj bolnici, ali stručnjaci kažu kako nema potrebe za hospitalizacijom. Da je riječ o antraksu, potvrdilo je i Ministarstvo poljoprivrede, na temelju uzoraka uzetih s leševa stoke. 

Budući da je stoka na slobodnoj ispaši, broj uginulih goveda vjerojatno još nije konačan.


Autor: CroExpress. Hina Datum objave: 17.07.2022.