Za Slađanu, koju su roditelji ostavili i otišli raditi u Njemačku, brinula se baka. Roditelji su se rastavili, otac se ponovno oženio, a majka… Javljala se do njezine sedme godine, a potom joj se gubi svaki trag…

Crno-bijela fotografija na kojoj je mala djevojčica u bijeloj bundici i čizmicama u fotoalbumu Slađane Lončarević iz Širokog Polja (51) ima posebno mjesto; bundicu i čizmice kupila joj je majka i ta fotografija jedini je trajni spomen na nešto majčino, piše Glas Slavonije.


Slađanina majka Janja (Mandić) Nikšić posljednji se put javila svojima prije 44 godine, 1976., kada je Slađana krenula u prvi razred. Tada joj se gubi svaki trag.

Majčina majka, Mara Mandić, sve to vrijeme bila je Slađani i baka i roditelj, usmjerivši svu ljubav u odgoj i stasavanje unuke. Umrla je u siječnju, a Slađana se ovih dana odvažila na ono o čemu već dugo razmišlja – prvi put javno je, na društvenim mrežama, zatražila pomoć javnosti u pronalasku majke, o kojoj posljednje informacije govore da je u Njemačkoj.

Baka je bila protiv traženja majke

“Prvi je to moj javni pokušaj da pronađem svoju majku nakon 44 godine jer baka je bila protiv toga, govorila je: ‘Ako ona ne traži tebe, zašto bi ti tražila nju?!'”

“Želim pronaći majku ili doznati istinu o njoj, ma kakva ona bila. Našla ju – ne našla, ali ću barem biti mirna da sam pokušala”, kazuje svoju životnu priču Slađana.

Roditelji otišli u Njemačku, ostavili je baki…

Rođena je 13. listopada 1969. godine u Osijeku. Dva mjeseca kasnije njezini roditelji Josip i Janja Nikšić odlaze u Njemačku, a kćerkicu povjeravaju na brigu baki i djedu, Janjinim roditeljima, u Josipin Dvoru pokraj Osijeka. Za Josipin Dvor Slađanu vežu najranije uspomene. Josip i Janja u Njemačkoj se nakon nekog vremena razvode i svatko odlazi na svoju stranu.

“Nakon rastave, otac odlazi u Francusku, gdje se drugi put oženio i s drugom ženom dobio sina i kćerku, Aleksa i Sandru. S ocem sam bila u kontaktu prije više od deset godina i poslije više ne. Nisam htjela da zbog kontakata sa mnom ima problema sa sadašnjom suprugom”, kaže Slađana. Njezina majka prvih se godina javlja, šalje pisma i pakete kćerkici, no odjednom sve to staje nakon Slađanina polaska u prvi razred osnovne škole.

“Čula sam da je mama jednom i bila, no ne sjećam se tog susreta s njom. Čula sam da je bila s nekim čovjekom i da je djed rekao da se više ne pojavljuje, da će on i baka skrbiti o meni. Baka mi je pričala da su dobili i razglednicu od nje, no baka je rekla da je to netko ovdje kod nas ubacio u poštu. Baka Mara mi je bila sve, moj anđeo na zemlji. Jednom mi je rekla da su moju mamu i oni pokušali tražiti, no bezuspješno. Nemam čak ni jednu fotografiju s majkom, samo crno-bijelu sliku na kojoj sam se slikala u bundici i čizmicama koje mi je ona kupila. Sa mnom na fotografiji je moja teta”, kaže Slađana.

Ostavši u Josipin Dvoru, djed Ivan Mandić rješenjem osječkog Centra za socijalni rad postaje Slađanin staratelj, a nakon njegove smrti Slađana se s bakom seli u Osijek, gdje baka kao njezina starateljica dobiva gradski stan. Slađana je od bake dobila svu ljubav, pažnju i skrb svijeta, osigurala joj lijepo djetinjstvo, no praznina zbog majčina nejavljanja i nepojavljivanja uvijek je bila tu negdje.

Želi znati istinu

“Udala sam se 1989. i dobila sina i kći. Danas je sinu 30, a kćerki 28 godina. Gajila sam nadu i razmišljala o ponovnom susretu s majkom sve dok nisam dobila svoju djecu. Mislila sam: kada mi se dosad nije javila, ni neće. Posvetila sam se djeci, suprugu, obitelji, razmišljanje o majci potisnuli su drugi prioriteti u životu, no ponovno me to počelo kopkati nedavno. Vidjela sam na mrežama kako jedna žena mojih godina traži svoju majku. Pomislila sam kako ja to dosad nisam pokušala, pa sam krenula s Facebookom”, kaže Slađana.

Za njom je i tragedija gubitka supruga nakon teške bolesti. No Slađana je borac; vlasnica je salona Vjenčanice La Mirada u Osijeku.

Spremna je na sve

“Sada kada sam javnost pozvala da mi pomogne bilo kakvom informacijom o majci, spremna sam na sve. Ima svakakvih komentara, ima ljudi koji pišu da ju oni nikada ne bi tražili jer da ona nije tražila mene, a zna gdje sam ostala. No prati me misao kako možda postoji razlog zašto se nije javljala. Razmišljam, pa nije moja baka, koja je bila predivna osoba, mogla roditi nekog tako bešćutnog da se ne javi bez opravdanog razloga”, kaže Slađana i zaključuje:

“Možda je majci nakon toliko godina sada neugodno javiti mi se. Možda je negdje bolesna i nemoćna, ovisna o tuđoj pomoći. Ako danas ima svoj život, poštujem, ništa ne očekujem jer prošle su tolike godine, samo želim znati istinu, biti mirna. Ako više i nije živa, želim joj naći grob.”

Svi koji imaju dojavu o njenoj majci mogu kontaktirati na slada.loncarevic@gmail.com.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 11.11.2020.