Autor: Hina/CroExpress

Međunarodni festival fotografije Organ Vida – najveći domaći festival za suvremenu, dokumetarno-umjetničku fotografiju, njegovo šesto i dosad najambicioznije izdanje, održat će se od 26. rujna do 10. listopada na više lokacija u Zagrebu.
Festival traje dvostruko dulje nego prijašnjih godina i uključuje čak sedam izložbi, stručno-teorijski dio satkan od niza predavanja, panela, radionica te mnoštvo multimedijalnog sadržaja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Laubi – kući za umjetnost i ljude, koja je središnja festivalska lokacija.

Osim što će dulje trajati, festivalski program je veći, opširniji i raznolikiji, a osim glavne festivalske lokacije festival ima satelit program putem kojega želi nastaviti svoju ulogu platforme za integraciju i komunikaciju umjetničke scene u gradu, umjetnika i institucija, rekla je direktorica festivala Marina Paulenka.

Tijekom festivala Zagreb će posjetiti niz eminentnih edukatora svjetske fotografske scene, Corine Nordenboos, Emma Bowkett, George Gerogiou, Kent Klich, Irina Rozowsky i mnogi drugi, dodala je.

Festival počinje nultim danom, 25. rujna, izložbom Borka Vukosava u Kuli Lotrščak, a idući dan se u Laubi službeno otvara najvećom festivalskom izložbom “Refleksije”. Ta će izložba predstaviti cikluse desetero fotografa, finalista međunarodnog natječaja koje je međunarodni žiri izabrao među 200 prijavljenih fotografskih projekata i priča iz 34 zemlje svijeta. Izlagat će Alvaro Deprit, Deasung Lee, Egor Rogalev, Lek Kiatsirikajorn, Guy Martin, Mitar Simikić, Prasiit Sthapit, Giovanni Cocco, Antonie Bruy i Danilo Tkachenko.

Po riječima kustosice izložbe Morane Matković, vođeni idejom da je refleksija značajan izvor spoznaje za koju nam treba jezik i slika kao komunikacijski mediji, unutar samog postava su osim fotografija uključene izjave umjetnika o njihovim radovima, pa se promatraču nudi slika i tekst kao odvojeni mehanizmi komunikacije za sporazumijevanje s autorom.

Među ostalima, Bojan Mrđenović će se predstaviti na izložbi u samoborskoj Galeriji Lang, Deep Sleep kolektiv u novootvorenoj Galeriji 512 u KIC-u, te Improve kolektiv u Galeriji Greta. Stručno-teorijski program odvijati u Laubi, na ADU i u prostoru Aplauz produkcije kulture (kino Mosor).

Popratni program donosi pet cjelina koje su vođene nešto eksperimentalnijim, interaktivnim pristupom te nastoje obuhvatiti suvremena zbivanja na svjetskoj i domaćoj fotografskoj sceni te angažman posjetitelja festivala.

Zidovi Laube poslužit će za glazbeno-vizualni performans zagrebačko-beogradskog kolektiva Improve, a autorice Marina Petković Liker i Nina Đurđević će prirediti performans “Od terora. Biti. Raslojiti. Pokušaj 128”.

Novitet je i filmski program u sklopu kojega je organizirana hrvatska premijera američkog dokumentarnog filma o Susan Sontag, jednoj od najznačajnijih imena američke i svjetske intelektualne scene, u Dokukinu Zagreb.

Datum objave: 19.09.2014.