U Hrvatskoj je od 1. do 23. kolovoza boravilo 2,3 milijuna turista, koji su ostvarili 17,6 milijuna noćenja, čime su noćenja na razini 67 posto iz istog razdoblja prošle godine, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice na temelju prvih podataka iz sustava eVisitor.

Novi podatci HTZ-a, koji uključuju turistički promet u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, pokazuju da je najviše noćenja u prva 23 dana kolovoza ostvareno u Istri, 4,3 milijuna, te potom na Kvarneru, 3,5 milijuna.

S tek nešto manje noćenja, 3,4 milijuna, slijedi Splitsko-dalmatinska županija, a potom Zadarska s 3,2 milijuna i Šibensko-kninska s 1,4 milijuna.

Tu su i Dubrovačko-neretvanska županija s milijun noćenja i Ličko-senjska županija sa 636 tisuća noćenja.

Odlični rezultati

Ocjenjujući dosadašnje rezultate u kolovozu odličnim, direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da za rujan od stranih partnera, prije svega iz zemalja na čijem popisu Hrvatska nije na tzv. crvenoj listi, i dalje imaju vrlo dobre najave. 

‘Realizacija daljnjeg turističkog prometa ovisit će o epidemiološkoj slici unutar zemlje, a na nama je da se svi i dalje ponašamo odgovorno i pridržavamo propisanih mjera te smanjimo broj zaraženih osoba kako bismo vratili povjerenje određenih zemlja s obzirom na to da se liste revidiraju svaka dva tjedna.

Zajedno s našim predstavništvima nastavljamo plasirati informacije prema inozemnim medijima, ali i prema najvažnijim partnerima i agentima, posebno na tržištu Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, kojima prikazujemo epidemiološku situaciju u zemlji prema županijama‘, kaže Staničić.

Čelni čovjek HTZ-a iznosi i da se proteklog vikenda bilježio trend većeg ‘odljeva‘ turista iz Austrije i Slovenije, dok su gosti iz Njemačke u velikom broju nastavili svoj boravak u brojnim hrvatskim destinacijama, a iako smo na tržištu Velike Britanije stavljeni na popis rizičnih zemalja, u dubrovačku i splitsku zračnu luku na dnevnoj osnovi pristižu letovi s novim britanskim turistima.

‘Apeliramo na turističke zajednice da sukladno našoj prošlotjednoj preporuci zajedno s turističkim subjektima na svom području osiguraju testiranje na koronavirus svim zainteresiranim turistima kako bi im se omogućio što duži i nesmetani boravak u našoj zemlji’, poručio je Kristjan Staničić.

Prema podatcima HTZ-a, samo protekloga vikenda (od 21. do 23. kolovoza) u Hrvatsku je došlo 200 tisuća turista i ostvareno je 1,8 milijuna noćenja.

Ukupno je od početka ove godine do 23. kolovoza došlo 6,5 milijuna turista i ostvareno je više od 44 milijuna noćenja, što je 53 posto lanjskog rezultata u istom tom razdoblju, zaključuje se u priopćenju Hrvatske turističke zajednice.

Vozila 29 posto manje

Tijekom proteklog, četvrtog kolovoškog vikenda, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb prometovalo je manje vozila nego vikend prije, odnosno njihov se broj spustio ispod 600 tisuća, na 594.816 vozila. Kada se taj broj vozila usporedi s brojem u istom lanjskom vikendu, kada je zabilježen promet 837,6 tisuća vozila, vidljiv je pad broja vozila za gotovo 243 tisuće ili za ukupno 29 posto.

Iz HAC-a su također izvijestili da je na autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a proteklog vikenda, od 21. do 23. kolovoza, naplaćena cestarina u ukupnom iznosu nešto malo većem od 31,5 milijuna kuna bez PDV-a, što je 34 posto manje nego u usporedivom lanjskom vikendu.

U apsolutnim iznosima to je oko 16 milijuna kuna manji prihod od cestarina nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podatci HAC-a.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.08.2020.