“Još imam vjere i dok vidim da sam potreban ovdje, da policiji dajem podršku, da osjećam da trebam biti tu, ja ću biti”, istaknuo je Nenad Periš.

Otac nestalog Splićanina Mateja Periša, za kojim već cijeli mjesec traje potraga u Beogradu, izjavio je u nedjelju da mu je iz srbijanskog MUP-a obećano da će se potraga za njegovim sinom nastaviti dok ne bude pronađan i da mu to “u cijeloj muci daje snagu” i nadu “da će svi biti sretni na kraju”.

“S obzirom na vrijeme koje je proteklo moja nada je smanjena, ali nije se ugasila i ja još mislim da će se potraga za mojim Matejem sretno završiti”, rekao je Nenad Periš Televiziji Tanjug.

Matej Periš nestao je u Beogradu u noći između 30. i 31. prosinca nakon što je s prijateljima bio u beogradskom noćnom klubu “Gotik”.

U međuvremenu je MUP Srbije pregledom snimki sa svih nadzornih kamera i na temelju raspoloživih informacija, napravio potpunu rekonstrukciju njegova kretanja po izlasku iz kluba, o čemu je detaljno izvješten i MUP RH.

Nenad Periš je za Televiziju Tanjug naglasio kako najiskrenije misli da MUP Srbije “radi profesionalno i ljudski ono što treba i najbolje što može” i da je pred policijom “veliki profesionalni izazov” i da nadasve žele da se slučaj riješi.

“Ja njima mogu zahvaliti na onome što rade. Ovo govori jedan vrlo tužan otac koji traži svoga sina i nemam razloga da nekome dajem komplimente, ali stvarno mogu reći MUP-u Srbije, hvala na onome što radi. To je činjenica koju ja osjećam, a sve ostalo bi bilo neistina”, rekao je Periš.

Ocijenio je kako se zbog kompliciranosti slučaja neke stvari još ne mogu zaključiti.

“Kamere su takve kakve jesu, rade tako kako rade, koliko je njihova rezolucija kvalitetna i kolika je njihova uključivost u toj noći bila, to su stvari koje se ne mogu nadomjestiti i to otežava završetak istrage. Tako ja to vidim kao laik, i to su po meni problemi objektivne prirode”, rekao je.

Otežavajuće okolnosti su, prema njegovim riječima, udaljenost kamera i činjenica da je bila noć.

“Da li se to može na neki drugi način, softverski, kompjuterski obraditi, to me najviše muči u ovom trenutku. Također, i telefon koji je dao zadnji signal dva i pol ili tri sata poslije eventualnog ulaska Mateja i telefona u vodu. Tu nemamo konačan odgovor”, rekao je Matejev otac.

Kaže da je, gledajući snimke, razlučio da je Matej još dva puta pokušao zaustaviti taksi, ali sa njima nije bilo razgovora, samo su prošli.

To ga, ustvrdio je, navodi na zaključak da je Matej želio negdje otići i da njegovo konačno odredište nije trebalo biti i nije bila platforma kod restorana Savanova na šetnici u kvartu Beograd na vodi.

Nenad Periš je naglasio kako mu je iz MUP-a Srbije obećano da će se potraga nastaviti dok se Matej ne pronađe i da mu to “u cijeloj muci daje snagu”, te da osjeća podršku i novinara i građana da se slučaj riješi.

“Osjećam podršku, stvarno, kako vaših kolega novinara i tako i običnih građana koje susrećem na ulici. Nisam nigdje osjetio nekakav drukčiji pristup. Svima iskreno hvala. Ja mislim da ta pozitivna energija koja se razvila u ovom teškom trenutku da će na kraju pobijediti i da ćemo svi biti sretni”, kazao je.

Periš je za TV Tanjug ispričao kako vrijeme u Beogradu provodi kontaktirajući s policijom, da kao vjernik odlazi u crkvu, komunicira sa obitelji u Splitu i odgovara ne telefonske pozive vezane za nestanak njegovog sina, objavila je agencija Tanjug.

Sve informacije koje telefonski dobije, sve sugestije ili savjete preusmjerava na MUP Srbije ili Hrvatske, ovisno iz koje zemlje dolazi poziv.

“Najteže mi je jutro poslije noći i buđenja iz nečega što ne znam da li je san. Popodne imam misu i molitvu. Svaki dan hiljadu puta rekonstruiram događaj ispočetka. Pričam sa mojima kući i tako. Muka. Borba”, rekao je Periš.

Naveo je kako još ne razmišlja napustiti Beograd već da će u glavnom gradu Srbije ostati dok bude osjećao da je to potrebno.

“Još imam vjere i dok vidim da sam potreban ovdje, da policiji dajem podršku, da osjećam da trebam biti tu, ja ću biti”, istaknuo je Nenad Periš za TV Tanjug.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je ovog tjedna da se upoznao s ocem Mateja Periša i da mu “iskazuje veliko poštovanje”.

“Samo se stavite u njegovu situaciju. Biste li imali toliko razumijevanja kao on? Bilo je pokušaja da se ovo predstavi kao međunacionalni sukob”, rekao je Vulin.

On je, ustvrdivši da je Beograd “siguran grad”, naglasio kako “isključuje svaku mogućnost nasilja” nad nestalim Splićaninom.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 31.01.2022.