Otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj, u jeku žetve, još uvijek se ne zna, stoji u priopćenju Demokratskog HSS-a Osječko-baranjske županije.

Kako se nadalje u priopćenju navodi, dok seljaci od zore do ponoći skidaju ovogodišnji urod, otkupljivači su im priredili šok informacijom da će se glavna krušarica otkupljivati po cijeni od 2 kune za IV. klasu do 2,2 kune po kilogramu za premium klasu.

‘U prosjeku to znači oko 2,1 kunu po kilogramu, a realno 1,7 kuna!

Prvi puta od samostalnosti Hrvatske resorno ministarstvo poljoprivrede ne reagira na žetvu pšenice i seljake ostavlja na milost i nemilost raznim trgovačkim i švercerskim lobijima. Tražimo da se održi hitni sastanak ministrice poljoprivrede, otkupljivača i predstavnika proizvođača tj. seljačkih udruga u Slavoniji.

Kada treba formirati cijene repromaterijala i plavog dizela cijene su poznate, jedino u trenutku kada seljak treba prodati urod cijene su nepoznanica, posebno otkupne cijene kilograma pšenice.

Od polja do stola najveće žrtve su seljaci, poljoprivredni proizvođači i potrošači.

Seljak je 2021. za kilogram pšenice dobio najviše 1,30 kn, a prekupci su je prodavali za 2,65 kn, dok je kilogram bijelog brašna u trgovačkim lancima bio od 7 do 11 kuna.  Slavonski seljaci od malena uče o omjeru 1:2:3 u omjeru cijena pšenice: cijena brašna: cijena kruha . Kao što je vidljivo iz stvarnog života u tom omjeru je najbolje prošao prerađivački i trgovački lobi, a seljaci teško žive.

Ove 2022. godine 1. srpnja u tijeku žetve mi nemamo dogovorenu otkupnu cijenu već samo najave. To je kao da radniku kažete neka radi a plaću će utvrditi poslodavac u tijeku rada.

Pitamo resornu ministricu : Da li dolazi u Slavoniju da se uključi u probleme ovogodišnje žetve kako bi štitili interese proizvođača i potrošača?

Sukladno pitanju tražimo da se održi hitni sastanak svih uključenih u ovogodišnju žetvu i otkup pšenice na području Slavonije i Baranje, poručili su iz stranke.’


Autor: Demokratski HSS Osječko-baranjske županije Datum objave: 01.07.2022.