Savezno vijeće ostavilo je mogućnost ponovnog ograničenja dozvole za dolaske radnika iz Hrvatske ako se prijeđe određeni prag.

Švicarsko savezno vijeće Hrvatskoj je dodijelilo status slobodnog protoka ljudi i to od prvog dana 2022. godine. Tako će Hrvati s 1. siječnja moći konkurirati i na švicarskom tržištu jer novim statusom pojednostavljena je birokracija.

Na jednom mjestu tako morate riješiti boravišnu dozvolu za strance koja se izdaje na godinu dana, a u općini ćete se prijaviti prilaganjem osobne iskaznice ili putovnice, kopije radnog ugovora i ugovora o najmu stana. Platit ćete naknadu za izradu iskaznice, fotografirati se za istu te ju za nekoliko dana pronaći u svom poštanskom sandučiću. 

Prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje, traži se i velik broj njegovatelja/ica, a znatna je i potražnja za električarima, software developerima, voditeljima projekata, savjetnicima u prodaji, stolarima, prodavačima, instalaterima sanitarija te referentima.

Što se pak tiče plaće, prema portalu Lohnanalyse, prosječna bruto godišnja plaća njegovatelja iznosi oko 58.427,80 švicarskih franaka što je nešto više od 420.000 kuna godišnje. Mjesečno bi to bilo oko 35.000 kuna

Električari u prosjeku zarađuju gotovo 37 tisuća kuna mjesečno dok software deweloperi za svoj rad u istom periodu dobiju oko 55.000 kuna

Inače, važno je napomenuti i kako su cijene stanova, kao praktički svugdje, porasle i u Švicarskoj pa treba voditi računa i o tome. S druge strane, savezno vijeće osiguralo se i ostavilo mogućnost posezanja za zaštitnom odredbom i ponovnog ograničenja dozvole za dolaske radnika iz Hrvatske ako se prijeđe određeni prag. Kao dva moguća datuma spominjani su 1. siječanj 2023. godine ili kraj 2026. godine.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 23.12.2021.