Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) uznemirujućim je po ovdašnje Hrvate ocijenilo otvaranje Muzeja četničkog zapovjednika Dragoljuba Mihailovića u Beogradu, ističući u subotnjem priopćenju kako je to posljedica štetnih revizionističkih procesa u Srbiji.

Na mjestu nekadašnje obiteljske kuće četničkog vojvode Mihailovića u srijedu je svečano otvorena spomen-soba i postavljena skulptura, u organizaciji udruga „Naša Drina“ i „Boračka organizacija Srbije i Srpske“.

DSHV u tome povodu ukazuje kako je to „još jedna u nizu prijepornih posljedica revizije prošlosti – posljedica koja djeluje uznemirujuće po ovdašnje Hrvate“. „To je stoga što je četnički pokret ne samo bio dio kolaboracijskih snaga njemačkih i talijanskih okupatora, nego je imao i svoja snažna ‘ogrešenja’ o Hrvate tijekom Drugoga svjetskog rata“, navodi se među ostalim u priopćenju stranke.

DSHV podsjeća kako su revizionistički procesi u Srbiji započeli nakon 2000. godine i u njima su povijesne „istine“ i tumačenja bila podređivana aktualnim političkim potrebama.

„Tijekom vlasti demokratskih stranaka u Srbiji od 2000. do 2012. godine četništvo se revitaliziralo te se revidirala uloga četnika u Drugom svjetskom ratu, što je izravno potvrđeno donošenjem zakona o izjednačavanju prava četnika i partizana 2004. godine“, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je proces revizionizma povijesti sa sobom posljedično donio i cijeli val sudskih procesa rehabilitacija suradnika okupatora, promjenu naziva ulica, izmjenu sadržaja školskih udžbenika.

„Riječju, nova, nacionalistička kultura sjećanja u Srbiji stvorila je slike i predstave o četnicima koja ne odgovara povijesnim istinama“, ističe se, i dodaje kako je to imalo i još uvijek ima ozbiljne posljedice kako na međuetničke odnose tako i na izgradnju povjerenja na području bivše Jugoslavije.

Republika Srbija i Srbi kao narod, zaključuje DSHV, imaju dovoljno časnu i dugu tradiciju antifašizma da joj revizionizam povijesti ne samo da ne treba, nego isti nanosi štete na planu unutarnjih političkih odnosa.

Otkrivanje spomenika i otvaranje spomen sobe vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu u četvrtak je osudilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske ističući da je to „apsolutno neprihvatljivo, zabrinjavajuće i u potpunoj suprotnosti s članstvom u EU što Srbija navodi kao svoj strateški cilj“.

Neovisni intelektualci u Srbiji, kako u subotu prenosi N1, ukazuju da je podizanje spomenika Draži Mihailoviću “skretanje pažnje javnosti s ekonomskih problema” i da je država to trebala stopirati.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.10.2023.