Hrvatska škola u Santovu na jugu Mađarske jedinstven je primjer osnovnoškolskog obrazovanja Hrvata u dijaspori. Danas je ondje svečano otvorena nova zgrada hrvatskog vrtića, osnovne škole i učeničkog doma.

‘Posebnost škole je to što je otvorena neprekidno od 1946 godine. Četvrta je ovo dvojezična škola u Mađarskoj. Školu pohađa 120 učenika, a mnogi od njih su iz udaljenih mjesta pa je gradnja učeničkog doma bila potrebna, U vrtiću je 42 djece u 3 vrtićke skupine’, izvijestio je iz Santova za Dnevnik Marin Ćurić.

Dodaje kako je obrazovanje jedan od temelja opstojnosti i napretka svake nacionalne zajednice pa tako i Hrvata u Mađarskoj. Sadašnja ravnateljica ove škole je jedan od osnivača škole.

‘Brži razvoj ova škola je doživjela od 2020. godine na ovamo, kada je prešla pod Hrvatsku državnu samoupravu’, rekao je.

U listopadu će se u Mađarskoj održati popis stanovništva pa su ovdašnji Hrvati pozvani da s ponosom to istaknu.

‘Uspjeli smo završiti taj projekt koji je iznosio oko 2 milijuna eura, što je financirala mađarska vlada i sada možemo reći da je to jedan pravi Hrvatski školski centar za Hrvate iz cijele Bačke’, rekao je Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave.

‘Za Hrvate u Santovu gdje već 75 godina možemo reći, da je središte odgoja i obrazovanja za Hrvate ovog dijela Mađarske. Iznimno sam sretan i radostan, prije svega zbog djece kojima će to omogućiti i bolje uvjete u njihovom rastu i razvoju. U svemu onome što je možda najbolji dio životnog puta’, naglasio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Državni tajnik Zvonko Milas prisustvovao je na svečanosti otvorenja hrvatske osnovne škole, dječjeg vrtića i učeničkog…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskePetak, 2. rujna 2022.

Autor: CroExpress, Marin Ćurić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT Datum objave: 02.09.2022.