U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica- Livno je otvorena izložba 3. međunarodnog trijenala grafike Livno i prateća izložba dubrovačkog umjetnika Lukše Peka, Grafika kao put ka iscjeljenju.

Publici se predstavlja 95 umjetnika iz 35 zemalja svijeta. Kako je istaknula ravnateljica nije to samo velik događaj za Franjevački muzej i galeriju Gorica- Livno, za grad Livno, za bosanskohercegovačke umjetnike, za umjetničku scenu u regiji već se radi o svjetskoj manifestaciji. Takvi susreti iznimno su važni za umjetnike gdje se mogu susresti, družiti, razmijeniti iskustva, naučiti nešto novo, dobiti nova nadahnuća. A ovoga puta sudjeluju čak umjetnici iz Južne Afrike, Novog Zelanda, Brazila, Meksika, Australije i mnogih europskih zemalja.

U prekrasnom ambijentu muzejskog lapidarija otvorenju su prisustvovali mnogobrojni posjetitelji

Otvorenju su prisustvovali umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Kanade, SAD-a i uvaženi gosti poput gosp. Bože Biškupića, idejnog začetnika trijenala i Mikice Maštrović, predsjednice povjerenstva za nagrade. Publici su se obratili Lukša Peko, dubrovački grafičar, autor prateće izložbe trijenala, te nagrađeni umjetnici dekan ALU iz Zagreba Tomislav Buntak, Janko Orač iz Slovenije, Endi Pošković iz SAD-a i Vicky Tslamata iz Grčke.

Otvorena izložba III. međunarodnog trijenala grafike u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu
Foto: Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno

Nagrađeni autori koji nisu mogli doći na otvorenje svoje dojmove i zahvalu uputili su putem video obraćanja.

Kustosica trijenala Željka Markov je istaknula kako okupljeni autori iz 35 zemalja svijeta na 3. međunarodnom trijenalu grafike Livno svjedoče da je umjetnost medij koji omogućuje slobodu izraza, podsjećaju čovjeka da su granice u konačnici ipak samo one koje si sami nametnemo i potvrđuju da će umjetnost uvijek biti sociološki osjetljiva i u službi humanizma.

Otvorena izložba III. međunarodnog trijenala grafike u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu
Foto: Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno


Autori su se istaknuli ili po svom metieru, konceptu ili umjetničkoj poetici i sva djela odišu svojom autentičnošću. Podijeljeno je 8 nagrada i 4 priznanja. No međunarodni žiri se je složio da Grand prix zaslužuje autor iz Kine, Minjie Zahng čiji rad prikazuje slobodu koja nema granica. U svom je radu obuhvatio sve i tehničko umijeće i koncept.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Livna Darko Čondrić

Sukladno temi trijenala Granice slobode ovoga puta organizator je predstavio opus Lukše Peke, umjetnika kojemu su sloboda i slijed životnih okolnosti i te kako obilježili životni put i njegovo oblikovanje i kao osobe i kao umjetnika. Njegov grafički ciklus vapaj je humanista o vrijednosti ljudskoga dostojanstva, vapaj za slobodom. Svojim nenametljivim, samozatajnim, a opet odvažnim radom, kroz vlastitu je katarzu stvorio metafizičke prizore samoće i tako dao obol univerzumu boli i svojim simboličko-refleksivnim izričajem ostavio otisak u metafizičkoj umjetnosti.

Otvorena izložba III. međunarodnog trijenala grafike u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu
Foto: Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno


Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Livna Darko Čondrić izrazivši zadovoljstvo što je Livno domaćin takve manifestacije i da Trijenale postaje zaštitni znak Livna. Lipanjsku večer uljepšali su livanjsko-splitski glazbenici, Iva Ivković Ivanišević i Joško Tomić, poznati kao TransAcoustic. Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2023.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.06.2023.