U srijedu, 16. studenoga s početkom u 13 sati, u prostorima Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3 u Zagrebu, otvorena je izložba naslovljena “Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjevernoistočnoj i srednjoj Bosni“.

Izložbu je organizirala Udruga Stećak u suorganizaciji s Hrvatskom maticom iseljenika, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Federalnog Ministarstva kulture i sporta BiH.

Izvorno pjevanje je iznimno važan element nematerijalne kulturne baštine utkan u sastavnice hrvatskog identiteta Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni te je ova izložba mali korak prema osvješćivanju javnosti o značaju ovoga fenomena za hrvatski narod te podrška naporima da se on uvrsti na reprezentativni popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

„Kulturna baština koja nam je ostavljena u naslijeđe predstavlja sve ono što se stoljećima prenosilo s koljena na koljeno te tako postalo dio našeg identiteta – nastavimo je njegovati i čuvati jer smo po njoj jedinstveni i prepoznatljivi kao narod i kao nacija. Vlada Republike Hrvatske i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i nadalje će podržavati ovakve projekte kojima se njeguje kulturna baština Hrvata Bosne i Hercegovine kao jedna od temeljnih vrijednosti hrvatskog identiteta”, istaknuo je državni tajnik Zvonko Milas, ujedno i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, na otvorenju multimedijalne izložbe Izvorno pjevanje Hrvata u Posavini, sjeveroistočnoj i srednjoj Bosni – reprezentativna nematerijalna kulturna baština.

Baštinjenje, očuvanje i predstavljanje nematerijalnog dijela kulturnog naslijeđa predstavlja poseban izazov te je svaka potpora jačanju svijesti o tradiciji i specifičnim vrijednostima nematerijalnog kulturnog nasljeđa dobrodošla.

„Kulturna baština koja nam je ostavljena u naslijeđe predstavlja sve ono što se stoljećima prenosilo s koljena na…

Objavljuje Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike HrvatskeSrijeda, 16. studenoga 2022.

Autor: CroExpress Datum objave: 16.11.2022.