U Crikvenici je u petak, 15. rujna, spektakularno počeo 11. po redu „Mjesec plave ribe“, a broj posjetitelja manifestacije je pokazao da sezona još uvijek nije završila!

Ova je „plavuša“ iznova dokazala da ne zaslužuje samo jedan mjesec u godini posvećen njoj, već da bi trebala biti što češće „društvo“ na tanjurima.

Sve je počelo uz cooking show poznatog chefa Davida Skoka i njegovu „Plavušu u sendviču“.

Ne, Skoko nije imao pomoćnicu plave kose, već je to naziv njegova specijaliteta od plave ribe.

Otvorenje 11. 'Mjeseca plave ribe' oduševilo Crikveničane i rujanske posjetitelje Rivijere Crikvenica
Foto: TZ grada Crikvenice

Voditelj programa, s obzirom na vrstu i ime manifestacije, nije mogao biti nitko drugi već Domagoj Jakopović – Ribafish. Restoranima – sudionicima projekta „Cesta plave ribe“ – Direktorica Marijana Biondić je u ime TZG Crikvenice dodijelila priznanja, kao zahvalu i podsjetnik na sudjelovanje. U večernjim satima uslijedio je zabavno – glazbeni program uz Marka Škugora.

A jedna od omiljenih „plavuša“ bila je prava atrakcija u subotnje predvečerje – tuna teška 55 kg stigla je brodom u centar Crikvenice na zadovoljstvo svih okupljenih.

Zavidne vještine baratanja nožem pokazao je japanski sushi majstor koji je od nje pripremio specijalitete – dvije vrste tuna steaka i tri vrste sushija.

Interakciju s publikom je vodio simpatični Robert Ferlin, a večer je začinio nastup Damira Kedže.

Ovaj „plavi“ vikend završio je nedjeljnim cooking showom chefova iz restorana „Dida“, „Domino“ i „Miramare“. Voditeljica koja nas je vodila kroz program bila je Barbara Udovičić Papeš, a sve prisutne je zabavljala Klapa „Kampanel“.

Posebna ponuda jela od plave ribe na tri lokacije, vinski kutak Udruge „Vina Kvarnera“ s raznovrsnim vinima od kojih ističemo autohtonu sortu žlahtinu te ponuda osvježavajućih koktela – ono je što je bilo u ponudi tijekom sva tri dana otvorenja ove manifestacije. Jedna od zvijezda je i koktel manifestacije prigodna imena – „Fisherman’s Mule“ (gin, plavi curacao, limeta, pivo od đumbira, ružmarin, limun).

Otvorenje 11. 'Mjeseca plave ribe' oduševilo Crikveničane i rujanske posjetitelje Rivijere Crikvenica
TZ grada Crikvenice

Gracian Čop je bio suvoditelj trima gostujućim voditeljima, a „Trio Crikvenica“ glazbena kulisa na početku svake večeri.

Mislili smo i na naše najmlađe, stoga je i za njih pripremljen program tijekom sva tri dana. Imali su priliku uživati u likovnoj i istraživačkoj radionici, pričama, animaciji i raznim igrama.

Direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić izrazila je zadovoljstvo održanom manifestacijom:

„Nakon prva tri dana i otvaranja ‘Mjeseca plave ribe’ mogu reći da sam izuzetno zadovoljna. Prepun crikvenički trg sredinom rujna, posjetitelji koji čekaju u redu za delicije od plave ribe, prizor kakav sam i priželjkivala kad sam osmislila ovaj projekt prije 11 godina. Tada smo započeli s projektom ‘Cesta plave ribe’ i popratnom manifestacijom potaknuti bogatom ribarskom tradicijom Crikvenice te činjenicom da tradicionalna gastronomija crikveničke rivijere uključuje jako puno plave ribe koja se je u našem kraju lovila u velikoj količini.

Ono na čemu svi u destinaciji moramo inzistirati jest autentičnost gastronomske ponude. To je ono po čemu se možemo razlikovati od drugih, a drago mi je da naši ugostitelji – partneri sve više prihvaćaju ovaj projekt i uvode plavu ribu u svoje jelovnike. Veliki broj gostiju koji su ovog vikenda posjetili ‘Mjesec plave ribe’ govori nam da je on postao motiv dolaska u destinaciju, a upravo jedan od ciljeva ovoga projekta, uz inzistiranje na autohtonoj kuhinji, je poticanje turističkog prometa izvan glavne sezone i povećanje postotka popunjenosti smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta. Da smo na dobrom putu potvrđuju i brojke koje kazuju sljedeće  – na sam dan početka manifestacije imali smo 20 % više gostiju nego lani na isti dan. Inače, ove godine, krenuli smo jako dobro već u predsezoni, kada smo za prvih 5 mjeseci imali 30 % bolje rezultate nego lani, a u prvih 15 dana rujna ostvareno je 10 % više nego lani u istom razdoblju, s time da su najave za nastavak posezone isto jako dobre.“

Otvorenje 11. 'Mjeseca plave ribe' oduševilo Crikveničane i rujanske posjetitelje Rivijere Crikvenica
TZ grada Crikvenice

Dragan Visković, chef restorana „Domino“, jedan od sudionika u ovome „plavom“ projektu, također je imao riječi hvale:

„Sretan sam što je TZG Crikvenice digla ovu priču na vrhunski nivo, mislim da je ovo naša crta prepoznatljivosti. Priča o plavoj ribi i ovom projektu ima temelje stare 11 godina, a ja nikad nisam bio sretan kao ove godine. Što se restorana ‘Domino’ i menija tijekom ‘Mjeseca plave ribe’ tiče, sve je iznad svih očekivanja.“

Podsjećamo, usklopu ovoga mjeseca (15. rujna – 15. listopada) odabrani ugostiteljski objekti na području rivijere nude ukusna, maštovita i raznovrsna jela od plave ribe, a oni su sljedeći: „Dida“, „Karoca“, Trabakul“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade“ i „Miramare“ u Crikvenici, u Dramlju „Domino“, u Jadranovu „Feral“, a u Selcu „Riva“, „Ulika“ i restoran hotela „Marina“.

29. rujna u restoranu „Dida“ možete svjedočiti „ljubavnoj priči“ plave ribe i vina. Naime, uparivat će se jela s vinima vinarija „Pavlomir“ i „Grand Village Estate“, pod vodstvom sommelierke Ines Matić Matešković. Vaše jedinstveno gastro putovanje ima za cilj i jednu posebnu lokaciju, a to je Bar & Restaurant „Terraca“ u Dramlju. Vikend gastro eventi u ovom objektu (22.-24. rujna i 29. rujna -1. listopada) donose nam  posebnu gastro ponudu uz nastupe glazbenih sastava (Klapa „Kala“, glazbeni sastav „Coffee Shop Acoustic“ i Trio „Splash“).

Otvorenje 11. 'Mjeseca plave ribe' oduševilo Crikveničane i rujanske posjetitelje Rivijere Crikvenica
TZ grada Crikvenice

„Mjesec plave ribe“ manifestacija je koja je vezana za projekt „Cesta plave ribe“. Njega je također osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. Riječ je o posebnoj cjelogodišnjoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na vrijednoj tradiciji, a u kojoj sudjeluje nekoliko restorana s područja Rivijere Crikvenica. “Cesta plave ribe – Mjesec plave ribe” osvojila je i srca struke pa je 2014. dobila nagradu „Simply the Best” u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije.

Još uvijek imate vremena posjetiti Crikvenicu u ovom slavljeničkom mjesecu, uživati u tradiciji i istovremeno zadovoljiti sva osjetila.

Više detalja na www.riveracrikvenica.com.


Autor: TZ grada Crikvenice Datum objave: 23.09.2023.