Odlazak na večeru pokazao se među najriskantnijim, čak 40.9 posto oboljelih od Covida bilo je u restoranu.

Neka mjesta u vrijeme pandemija možda funkcioniraju normalno, ali to ne znači da bi tamo trebali ići, tvrdi američki imunolog i ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthonyja Faucija.

Tijekom gostovanja na MSNBC-u naveo je tri lokacije, prenosi N1, na kojima se koronavirus najvjerojatnije može lako proširiti.

Fauci je rekao da je zatvaranje teretana, barova i restorana pomoglo Arizoni, New Yorku i Teksasu da uspore širenje Covida-19.

Doktor Fauci poziva se na tjedno izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koje je proučavalo slučajeve Covida-19 u 11 ambulantnih zdravstvenih ustanova. Podaci pokazuju da je 7,8 posto odraslih s Covidom posjetilo teretanu u posljednja dva tjedna, dok je 8,5 posto posjetilo bar ili kafić.

Visok stupanj zaraze

 

Odlazak na večeru pokazao se još riskantnijim, čak 40.9 posto oboljelih od Covida bilo je u restoranu.

“Restorani na zatvorenom u situaciji kada imate visok stupanj zaraze u zajednici te nenošenje maske predstavljaju problem”, istaknuo je Fauci, a prenosi Men’s Health.

Još uvijek smo u fazi gdje učimo nove stvari o virusu i transmisiji, ali stručnjaci navode da bolja ventilacija u zatvorenim prostorima može smanjiti rizik od prijenosa virusa zrakom.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 23.09.2020.