Usprkos velikim troškovima, Srbin Milan kaže da je Švicarska odlično mjesto za život.

Srbijanski i regionalni mediji danas prenose priču Milana V., Srbina koji živi u Švicarskoj gdje radi kao grafički dizajner. Mediji su objavili da Srbin zaradi oko 6000 franaka (5500 eura), ali tu je i veliki popis njegovih troškova.

“Plaća od 6000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Stanarina u Švicarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posjedujete nekretninu, vjerovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilijunaš pa možete to financijski izdržati)”, objašnjava Milan, prenosi Blic.

Kaže da je odlučio unajmiti stan u predgrađu, budući da je stan u centru grada izrazito skup.

“Stanarina za jednoiposoban stan je 1500 franaka, što znači da mi ostaje 3200. Cijena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Trudim se što više spremati hranu kod kuće kako bih uštedio novac, s obzirom na to da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim vani. Na hranu mjesečno potrošim oko 600 franaka (i to često kupujem namirnice na akciji), što znači da mi ostaje 2600. Cijena interneta i za mobitel se razlikuju od paketa do paketa, mene to zajedno košta 160 eura, nakon čega mi ostaje 2440. Na komunalije ide još oko 450 franaka, nakon čega grubo ostajem na oko 2000.

Uz to, u Švicarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje koje ima nekoliko različitih paketa pa birate u skladu s potrebama i financijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg i to me košta 300 franaka mjesečno”, piše Milan na svom profilu.

S preostalih 1700 franaka Milan izdvaja još par troškova.

“Naravno, frizer je također stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom na to da se šišam dva puta mjesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske, piće ili večeru s prijateljima mjesečno potrošim još 200 do 300 franaka tako da mi na kraju mjeseca ostane otprilike 1300 franaka u džepu. Srećom, mahom se vozim biciklom pa nemam troškove za automobil”, kaže Milan.

Ipak, usprkos velikim troškovima, Srbin Milan kaže da je Švicarska odlično mjesto za život.

Autor: CroExpress Datum objave: 13.08.2021.