Čak pet sretnih dobitnika u pet tjedana, počevši od 26. svibnja, će dobiti novčanu nagradu ako prime najmanje jednu dozu cjepiva.

Na razne se načine diljem svijeta pokušava pridobiti sve ljude da se cijepe. U Srbiji tako “nagrađuju” ljude s 25 eura nakon cijepljenja, a u SAD-u imaju lutriju i nagradu od, vjerovali il ne, milijun dolara.

Naime, guverner države Ohio, republikanac Mike DeWine utemeljio je lutriju sa zgoditkom od milijun dolara, a čak pet sretnih dobitnika u pet tjedana, počevši od 26. svibnja, će dobiti novčanu nagradu ako prime najmanje jednu dozu cjepiva, obećao je guverner.

A da bi svoj naum ostvario, zagrabio je u savezni fond za ublažavanje posljedica pandemije.

“Znam da će neki od vas reći ‘DeWine, lud si! Ta ideja od milijun dolara je razbacivanje novca”, objavio je guverner na Twitteru, “Ali istinu govoreći, prava rastrošnost u ovoj fazi pandemije – kada je cjepivo dostupno svima koji ga žele – jest ne spasiti život od COVID-a.”

Izvlačenje će se održati svake srijede, a da bi “se kandidati kvalificirali, moraju imati najmanje 18 godina na taj dan, moraju biti stanovnici Ohija i moraju se cijepiti prije izvlačenja“, napisao je.

Dosad se 117 milijuna Amerikanca, a to je više od trećine američke populacije, potpuno cijepilo protiv COVID-a, prema podacima Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)

Tempo cijepljenja usporio se posljednjih tjedana zbog skepticizma prema cjepivu i pada broja zaraženih. Tako je i broj Amerikanaca spremnih cijepiti se pao za trećinu posljednjih tjedana, navodi CDC.

‘Nagovaranja’ ima svugdje

I nije DeWine usamljenik u zamisli o nagrađivanju, toga su se dosjetili i drugi, ali znatno skromnije. New Jersey i Connecticut dogovorili su s barovima i pubovima besplatno piće za novocijepljene.

Državni zaposlenici u Marylandu primjerice dobivaju po 100 dolara kada se cijepe.

Prošli tjedan guverner New Yorka Andrew Cuomo rekao je da će klubovi Mets i Yankees osigurati besplatne ulaznice za bejzbol novocijepljenima prije utakmice.

Drugdje u svijetu nagrade su skromnije pa tako primjerice Rusija daje poklon-bonove za kupnju u trgovinama od približno 80 kuna, a Srbija, kako smo spomenuli, do 31. svibnja građanima koji prime jednu dozu daje po 25 eura.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.05.2021.