Autor: Z.S./EY
Prema istraživanju konzultantske tvrtke Ernst & Young, Australija, Južna Koreja, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD su najbolje zemlje za započeti vlastiti posao.

EY je istražio poduzetničku klimu u zemljama G20, a ravnao se prema sljedećim kriterijima: dostupnost novca, kultura poduzetništva, porezi i regulacije, obrazovanje i učenje i koordinirana podrška. Istraživanje je provedeno u 1500 vodećih poduzeća diljem 20 zemalja, a svoja je mišljenja dalo 250 poduzetnika, nezavisnih akademika i stručnjaka. Analiziralo se i više od 200 inicijativa vlada ovih zemalja, uključujući i EU.

Prema kriteriju dostupnosti novca, vodeće su SAD. One imaju i najrazvijeniju poduzetničku kulturu. Na vrhu kategorije ‘porezi i regulacije’ nalazi se Saudijska Arabija koja pruža najbolje porezne olakšice, najjednostavnije procedure i podršku za pokretanje posla. Najeduciraniji su Francuzi, a najbolju koordiniranu podršku daju Rusi.

Od zemalja dragih hrvatskim iseljenicima, Kanada je u top 5 najboljih. Iako nije na vrhu nijedne kategorije, visoko je na ljestvice svake od njih osim ‘koordinirane podrške’. Njemačka je ukupno drugoj ‘jakosnoj’ skupini. Nijemce je dobre pozicije koštala slabija dostupnost novca nego kod konkurencije, a ni koordinirana podrška vlade poduzetnicima nije tako dobra kao drugdje. 
Barem tako kažu u Ernst & Youngu. A na vama je da procijenite jesu li u pravu. 

Datum objave: 15.09.2014.