Kad je prije nekoliko dana preminuo australski kardinal George Pell, bila je to udarna vijest kako u svjetskim tako i u hrvatskim tzv. mainstream medijima. Većina su isticali u naslovima kako je umro kardinal, koji se od 2017. do 2020. godine našao u središtu pedofilskog skandala, kao najviše rangirani vatikanski dužnosnik koji je “bio optužen i u zatvoru zbog pedofilije”.

Danas bih sigurno bio pisao o kardinalu Pellu, ali kako sad nemam gdje drugdje, onda evo ovdje na ovom mjestu. O svemu što sam o Pellu čitao ovih dana, najviše su me se dojmile riječi don Stanka Jerčića, župnika u Jelsi i generalnog vikara Hvarske biskupije, koje je objavio na svome facebook profilu.

“Dakle, bitno je to istaknuti u naslovu. Bio je OPTUŽEN: Nitko ne donosi u naslovu da je BIO NEVIN U ZATVORU GODINU DANA U SAMICI: To nije bitno. Čovjek nevino optužen, čovjek proveo godinu dana kao mučenik u samici, u samici napisao svoj Tamnički dnevnik. Dakle, medijima koji su protukatolički, protucrkveni, protuvjerski, da ne kažem, masonski, bitno je to da je bio optužen, ali NEVIN. I sada se australska vlada ispričava zbog toga. Zašto ne navesti te činjenice? Nego, bitno je steći dojam što piše u naslovnici. Bio je optužen.

Pa je li Isus bio optužen?

Svi su tražili njegovu smrt! Ukoni ga, razapni ga! A on nevin. Prošao zemljom čineći dobro. Vjerujemo da je Gospodin ovoga slugu primio u svoje kraljevstvo. Ali neki već dovode u sumnju tu smrt nakon operacije. Da odmah zakaže srce. Obično se to zbiva nakon nekoliko dana, tromb i slično.Najesen je sinoda o obitelji, a znamo da je on bio protivnik ovih struja oko LGBT te ostalih suvremenih nakaradnih ideja i perverzija. Slučajnost? Neka ga Gospodin primi u svoje kraljevstvo!”

Kardinal George Pell rođen je 1941. godine u gradu Ballaratu u Australiji. Za svećenika je zaređen 1966. godine. Kao nadbiskup Melbournea služio je od 1996. do 2001. godine. A kao nadbiskup Sydneya od 2001. do 2014. godine. Godine 2013. papa Frane imenovao ga je u kardinalsko vijeće.

Svi su tražili njegovu smrt! Ukoni ga, razapni ga! A on nevin. Prošao zemljom čineći dobro. Vjerujemo da je Gospodin ovoga slugu primio u svoje kraljevstvo piše: #IvanUgrin

Objavljuje CroExpressČetvrtak, 19. siječnja 2023.

Pell je osuđen u prosincu 2018. godine. Po pet točaka optužnice za zlostavljanje dvojice 13-godišnjaka. Tužiteljstvo je tvrdilo da se zlostavljanje dogodilo u sakristiji i na hodniku katedrale svetog Patrika u Melbourneu. Sredinom devedesetih. U zatvoru je proveo duže od godinu dana. Nije mu bilo dopušteno služiti misu. Visoki australski sud nakon 400 dana, u travnju 2020. srušio je osuđujuću presudu i oslobodio australskog kardinala svih optužbi. Dokazano je da se zlostavljanja za koja je optužen ni na koji način nisu mogla dogodili na mjestu i u vremenu u kojem je tvrdila lažna žrtva i Tužiteljstvo.

U medijima se bila stvorila ogromna hajka na kardinala Pella. Australski i međunarodni mediji proglasili su ga krivim i prije donošenja presude. Podsjetimo, porota suda u Melbourneu u prosincu 2018. pod pritiskom javnosti osudila je Pella na šest godina zatvora zbog tobožnjeg zlostavljanja maloljetnika. Prizivni sud u kolovozu 2019. potvrdio je odluku, a sedam sudaca australskog najvišeg suda jednoglasno je donijelo pravorijek da je Pell nevin te su naložili kardinalovo oslobađanje, a medijima da ne pišu o Pellu pod vidom optužbi već pravomoćne sudske presude.

Kardinal Pell je nakon odluke Visokoga suda istaknuo da se neprestano izjašnjavao nevinim. I da je nepravda koja mu je bila nanesena, sada ispravljena. Osvrnuvši se na čovjeka koji ga je lažno optužio, a koji je devedesetih godina bio zborist u melburnškoj katedrali, kardinal je rekao da prema njemu ne osjeća nikakvu ljutnju. Također je zaželio da njegova oslobađajuća presuda ne izazove dodatne boli. Napomenuo je da je istina temelj dugoročnog ozdravljenja. I da je istina jedini temelj pravde. Jer, pravda znači istina za sve.

Kardinal je zahvalio svojim odvjetnicima i svima koji su molili za njega, te su mu pomagali i tješili ga u tom teškom vremenu. U ime Australske biskupske konferencije, predsjednik, nadbiskup Mark Coleridge, istaknuo je da će oni koji vjeruju u kardinalovu nevinost sa zadovoljstvom prihvatiti presudu Visokog suda. No, za suprotnu stranu bit će pogubna. Napomenuo je pritom da je nepokolebljiva zauzetost Crkve za sigurnost djece, te za učinkovit odgovor preživjelima i žrtvama seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Sveta Stolica je u cijelom tom događaju uvijek prihvaćala odluke australskih sudaca, ističući najviše poštovanje prema pravosudnim vlastima u njihovim različitim stupnjevima, no iščekujući daljnji razvoj postupka. Vatikan je u raznim izjavama podsjećao da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost i pravo na obranu sve do posljednjeg stupnja pravde, neprestano je potvrđivao svoju blizinu žrtvama seksualnog zlostavljanja i obvezu nadležnih crkvenih vlasti da procesuira članove klera koji su za to odgovorni.

Zanimljivo je kako kardinal Pell, u vrijeme početka afere prefekt kurijalnog Tajništva za ekonomiju, kao državljanin Vatikana nije uopće bio dužan otputovati na sudski proces u Australiju, niti ga je Sveta Stolica trebala izručiti vlastima na petom kontinentu.

Protiv kardinala Pella bio je pokrenut i redoviti kanonski kazneni postupak pred vatikanskom kurijalnom Kongregacijom za nauk vjere. O tijeku tog postupka nema podataka za javnost. Papa Frane ga je 2017. suspendirao od javnog obavljanja svećeničke službe, ali ta mjera nije bila objavljena do 2019. Prema nekim inim prelatima, poput isusovca Rupnika, koji je navodno itekako seksualno i psihološki zlostavljao više redovnica, u Vatikanu su bili puno šire ruke. Pell u zatvoru da je i htio, nije ni mogao služiti svetu misu jer nije bilo uvjeta za to. Ali, zato je pisao Tamnički dnevnik, dio njih je objavljen, i oni koji su ga čitali kažu kako se radi o vrlo zanimljivom štivu.

Ne znam tko se sve spominje u tim dnevnicima, no prema nekim informacijama sve mu je navodno podmetnuo famozni kardinal Becciu – kojeg je kasnije papa Frane raskardinalio – jer je Pell ušao u trag njegovim financijskim makinacijama. Kardinal Pell je bio častan prelat, a optužbe dvojice bivših maloljetnih zborista (jedan je u međuvremenu preminuo kao odrasla osoba) bile su ridikulozne, da ih je napastovao poslije koncelebrirane mise u sakristiji gdje je Pell bio sam s njima, gdje ih je uhvatio da piju misno vino, i ako mu se ne podaju da će ostati bez stipendije za jedan crkveni konzervatorij.

To samo đavlu može pasti na pamet, takva konstrukcija puna laži. Nakon koncelebrirane mise sami u sakristiji?! Gdje su ostali koncelebranti, kamo su nestali ministranti?! I otkud zboristi s kora u sakristiji?! Kako je Pell mogao uopće išta učiniti s misnicom, albom reverendom na sebi?! Srećom su onih sedam sudaca Vrhovnog suda bili pošteni i proglasili Pella nevinim nakon što je 400 dana bio u tamnici. Žao mi je i to što ga se i papa Frane olako “odrekao”, maknuo ga iz Vijeća devet kardinala, a kad se oslobođen svih optužbi vratio u Vatikan, nije ga ponovno uključio u to tijelo.

Časnom i mučeničkom kardinalu Georgu Pellu, koji je priveden na sud kao “janje na klanje” i kojeg i sad nakon njegove smrti mnogi mediji masakriraju, a radi se o dokazano nevinom čovjeku koji je oprostio svojim progoniteljima, Bog neka udijeli vječni život u nebu. U raj neka ga povedu anđeli, a onima koji su ga lažno optuživali neka se Gospodin smiluje i oprosti im grijehe.


Autor: CroExpress/Ivan Ugrin, SD Datum objave: 19.01.2023.