Papa je pozvao Katoličku Crkvu u Slovačkoj da posveti više pažnje svojim vjernicima, a ne vlastitim problemima.

Papa Franjo osudio je pobačaj kao ubojstvo i odbacio mogućnost da Katolička Crkva omogući istospolne brakove, nakon četverodnevnog posjeta Slovačkoj i Mađarskoj, gdje se susreo s dužnosnicima i upoznao s manje poznatim projektima koji pomažu siromašnima.

Posljednje mjesto u Slovačkoj koje je posjetio bio je gradić Šaštín-Stráže na zapadu zemlje. U tom se mjestu nalazi jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u zemlji, a svake se godine održava nekoliko hodočašća, među ostalim, i 15. rujna na blagdan Gospe Žalosne.

Neki su već ustvrdili da nedostaje entuzijazma u vezi s Papinim posjetom Slovačkoj, ali na Papinu misu u Šaštinu došlo je oko 60.000 ljudi, od kojih se 45.000 prije registriralo. Papa je pozvao Katoličku Crkvu u Slovačkoj da posveti više pažnje svojim vjernicima, a ne vlastitim problemima. Također je apelirao na više otvorenosti i zajedništva u Europi.

Novinari su Papi postavili brojna pitanja tijekom putovanja prema Vatikanu, pri čemu je ponovio svoje stajalište o pobačaju i istospolnim brakovima.

– Brak je sakrament i Crkva nema ovlast promijeniti ga, kazao je Papa.

Rekao je da je važno pomoći ljudima drugih seksualnih orijentacija, ali bez nametanja Crkvi onoga što u njoj ne funkcionira. Ako dvoje ljudi istoga spola želi provesti svoj život zajedno, vlade to mogu podržati građanskim ceremonijama, smatra.

– Ali, brak je brak, poručio je Papa.

No kazao je kako to ne znači osudu te da svako treba biti poštovan.

– Međutim, ne prisiljavajte Crkvu da negira svoju istinu, rekao je.

– Pobačaj je više od problema. To je ubojstvo, istaknuo je papa Franjo.

Riječ je, znanstveno govoreći, o ljudskom životu zbog čega je Katolička Crkva tako stroga po tom pitanju, objasnio je.

Papa Franjo također je komentirao biskupe u SAD-u koji žele onemogućiti pričešćivanje američkom predsjedniku Joe Bidenu zbog njegova liberalnog stajališta o pobačaju. Kazao je da biskupi trebaju biti biskupi i rješavati to pitanje na pastoralan način jer će u suprotnom takva pitanja odmah postati politička.

Odgovarajući na pitanje o raspravi o uskraćivanju pričesti političarima koji podržavaju pobačaj, koja je bila aktualna u Sjedinjenim Američkim Državama, Papa je istaknuo da je u povijesti Crkve bilo problema onda kada su biskupi djelovali politički, a ne kao pastiri. “Što bi župnik trebao učiniti? Budi pastir, nemoj ići okolo i osuđivati… već budi pastir. No, je li on župnik i onih koji su ekskomunicirani? Da, on je župnik i… mora biti pastir u Božjem stilu. A Božji stil su bliskost, suosjećanje i nježnost”, rekao je Sveti Otac, prenosi CNA.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 16.09.2021.