Papa je odabrao 30 Marijanskih svetišta diljem svijeta u kojima će se svakodnevno moliti krunica. Među 13 najpoznatijih europskih svetišta uvršteno je i Medjugorje.

Kako je objavio Informativni centar Mir iz Međugorja, svakoga dana u svibnju će se moliti krunica za kraj pandemije u okviru molitvenoga maratona čija tema glasi “Crkva se svesrdno moljaše Bogu”.

Inicijativu pokrenuo papa Franjo

Inicijativu je na poticaj pape Franje organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, a na poseban će način uključiti svetišta u cijelom svijetu kako bi bili “promicatelji molitve krunice među vjernicima, porodicama i zajednicama”. Prvoga će dana, 1. maja, molitveni maraton započeti papa Franjo, a on će ga i zaključiti 31. maja.

Molitva krunice prenosit će se direktno na službenim medijskim kanalima Svete stolice svakoga dana u 18 sati, a zajednička krunica za cijeli svijet će se u Međugorju moliti u subotu 15. maja.

Vjernike pozivaju da svaki dan mole

Informativni centar Mir u Međugorju navodi da je još prošle godine papa vjernicima napisao pismo, pozivajući ih da tokom maja ”ponovno otkriju ljepotu molitve krunice” u vlastitom domu. “Ustrajni i složni u molitvi, zajedno s Marijom” bila je tema molitve krunice koju je prošle godine 30. maja, uoči blagdana Duhova, papa Franjo predvodio iz Lurdske spilje u Vatikanskim vrtovima. Tada je videovezom bio povezan s brojnim marijanskim svetištima i mjestima molitve sa svih kontinenata, a u tu se molitvu videovezom iz crkve sv. Jakova uključilo i Međugorje.

Vjernici su pozvani učestvovati u svakodnevnoj molitvi krunice za kraj pandemije tokom maja, mjeseca koji katolici tradicionalno posvećuju Mariji. Uz Međugorje, u organizaciji Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, molitve će biti organizirane i iz najpoznatijih svjetskih svetišta, poput Fatime, Lourdesa ili Guadalupea, gdje je Sveta stolica priznala ukazanja Marije.

Svetište Kraljice mira u Medjugorju će 15. svibnja predvoditi molitvu za migrante, a pridružit će joj se kršćani diljem svijeta.

Crkva nije priznala ukazanja u Međugorju

Službeno Crkva, međutim, još nije priznala, niti dala konačan sud oko nadnaravnosti međugorskoga fenomena, koji se vezuje za tvrdnje šestero, danas odraslih, ljudi da im se od 1981. ukazuje Gospa. Sveta stolica utemeljila je 2011. posebnu komisiju koje je više godina istraživalo ta ukazanja, a konačan sud još nije objavljen. Tokom 2018. papa Franjo imenovao je poljskog nadbiskupa Henryka Hosera za apostolskog vizitatora za župu Međugorje.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.04.2021.