Nakon molitve za “žrtve rata” na sjeveru Iraka, koji su opustošili džihadisti, Papa je u nedjelju predvodio najveću misu u sklopu svojega povijesnog putovanja u ovu zemlju, a njoj su, pod visokim sigurnosnim mjerama prisustvovale tisuće vjernika.

Sveti Otac stigao je u irački Kurdistan, koji je svojevrsno mirno utočište na Bliskom istoku, razorenom ratovima. Argentinski papa nikada nije prestao zagovarati blagoslov iračkih kršćana.

Franjo je ondje stigao u svojem poznatom “papamobilu”. Na travnjaku ili na tribinama stadiona Franso Hariri u Erbilu dočekale su ga tisuće vjernika koji su pazili na održavanje fizičke distance, mnogi pod kišobranima da bi se zaštitili od jakoga sunca.

Kad je papamobilom stigao na stadion vjernici su ga dočekali uz oduševljene povike. Posljednjega dana boravka u Iraku Papa je započeo misu na latinskom.

Nakon putovanja zrakoplovom, helikopterom i blindiranim automobilom kroz zemlju koja je prije tri godine izašla iz krvavog sukoba s džihadistima skupine Islamske države (IS), Papa je u nedjelju želio biti što bliže članovima jedne od najstarijih kršćanskih zajednica, koja je istodobno i jedna od najraseljenijih u svijetu.

Franjo posjetio uništeni irački grad Mosul, slušajući svjedočanstva građana

Franjo, u svome povijesnom posjetu Iraku, ranije u nedjelju odletio je helikopterom u Mosul kako bi potaknuo cijeljenje rana nastalih vjerskim podjelama te molio za mrtve svih vjeroispovijesti.

Muslimanski i kršćanski građani Mosula ispričali su mu o svojim životima pod okrutnom vladavinom IS-a, dok je Sveti Otac blagoslovio njihovu spremnost da se izdignu iz pepela, rekavši im da je “bratstvo trajnije od bratoubojstva.”

Osamdesetčetverogodišnji papa prohodao je uz ruševine kuća i crkava do trga koji je jednom bio središte starog grada. Grad na sjeveru zemlje okupirala je Islamska država od 2014. do 2017.

Papa, vidno dirnut uništenjem oko sebe, molio se za sve mrtve u Mosulu.

“Kako je okrutno da je ovu zemlju, kolijevku civilizacije, pogodilo takav barbarski udarac, s uništenjem drevnih bogomolja i tisućama ubijenih i prognanih ljudi, muslimana, kršćana, Jazida i drugih”, rekao je.

“Danas, međutim, potvrđujemo naše uvjerenje da je bratstvo trajnije od bratoubojstva, da je nada moćnija od mržnje, da je mir moćniji od rata.”

Očigledno smjerajući na Islamsku državu rekao je da nada nikad ne može biti “utišana krvlju koju su prolili oni koji izopačuju ime Božje kako bi krenuli putem uništenja.”

Potom je pročitao molitvu u kojoj je ponovio jednu od glavnih poruka ovog putovanja, prvog koje je poduzeo jedan papa u Iraku, da je uvijek pogrešno mrziti, ubijati ili voditi rat u Božje ime.

Borci Islamske države, sunitska militantna skupina koja je pokušala uspostaviti kalifat u regiji, harali su sjevernim Irakom od 2014. do 2017. godine, ubijajući kršćane jednako kao i muslimane koji su im se suprotstavljali.

Iračka kršćanska zajednica, jedna od najstarijih na svijetu, posebno pogođena godinama sukoba, smanjila se s oko 1.5 milijun ljudi na 300 tisuća prije američke invazije na Iran 2003. godine i brutalnog islamističkog militantnog nasilja koje je uslijedilo.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 07.03.2021.