Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 1977. godine, a za biskupa 10. srpnja 1999. godine u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika.

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 19. listopada apostolskoga nuncija u Berlinu nadbiskupa Nikolu Eterovića, prenosi HKM.

Tiskovni ured Svete Stolice nije priopćio pojedinosti susreta, no promatrači napominju da je Papa posljednjih tjedana primao po dvojicu ili trojicu svojih predstavnika u svijetu, te da je među gostima u Vatikanu bilo mnogo njih iz Njemačke.

Među njima su bili i predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing, muenchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx, biskupi Bertram Meier (Augsburg), Heiner Wilmer (Hildesheim), umirovljeni biskup Fulde Heinz-Josef Algermissen, kao i političari premijer Sjeverne Rajne – Vestfalije Armin Laschet i bivši njemački predsjednik Christian Wulff.

Mons. Nikola Eterović rođen je 20. siječnja 1951. godine u Pučišćima. Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 1977. godine, a za biskupa 10. srpnja 1999. godine u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru po rukama tadašnjega državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana.

Papinskim nuncijem u Njemačkoj imenovan je 2013. godine, a prije toga, bio je nuncij u Ukrajini te od 2004. do 2013. godine obnašao službu tajnika Biskupske sinode u Rimu. Godine 2009. papa Benedikt XVI. imenovao ga je prvim naslovnim nadbiskupom Cibalae, današnjih Vinkovaca.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 20.10.2020.