Papa Franjo “sretan” je što putuje u Mongoliju, većinski budističku zemlju na susret s “plemenitim i mudrim narodom” gdje će posjetiti “brojčano malenu crkvenu zajednicu, ali dinamičnu kada je posrijedi vjera”, rekao je u nedjelju u Rimu te kazao da moli za žrtve požara u Grčkoj.

‘Ovo je toliko željen posjet’, rekao je Sveti Otac nakon nedjeljnog Angelusa.

Putovanje “u srce Azije” bit će prilika “za blizak susret s plemenitim, mudrim narodom koji ima veliku vjersku tradiciju”, kazao je Papa koji putuje u četvrtak, a završit će posjet 4. rujna.

Monogolija je nekadašnja satelitska država SSSR-a koja je 1992. postala demokratska država i ima jednu od brojčano najmanjih katoličkih zajednica u svijetu, otprilike 1450 članova od sveukupno tri milijuna stanovnika.

Obraćajući se izravno Mongolima, papa je poručio: “Zahvaljujem vašim vlastima na njihovu ljubaznom pozivu, kao i onima koji revno pripremaju moj posjet.”

Dugo putovanje, koje čini i devetosatni let od Rima do mongolske prijestolnice Ulan Batora istodobno će biti i svojevrstan test za zdravlje 86-godišnjeg pape, koji je u lipnju bio podvrgnut operaciji abdomena u općoj anesteziji, a ima i poteškoća s hodanjem. 

U obraćanju vjernicima na Trgu sv. Petra u Rimu, papa Franjo osvrnuo se i na požare u Grčkoj.

‘Molim za žrtve požara koji su izbili ovih dana u sjeveroistočnim regijama Grčke te izražavam solidarnost s grčkim narodom’, rekao je Franjo.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 28.08.2023.