Za Parižanina Elia Ayachea svijet je u srijedu malo bliže normalnim vremenima prije pandemije covida-19: ponovo sjedi u omiljenom kafiću uz ‘croissant’ i pijucka kavu, a primjer Francuske slijedi i Austrija koja danas također ukida niz restrikcijskih mjera vezanih uz pandemiju.

Nakon šestomjesečnog zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, kafići i restorani u Francuskoj počeli su posluživati goste na terasama i vanjskim prostorima.

“Nestrpljivo sam čekao da se vratim svom životu i osobi kakav sam bio prije”, kazao je Ayache uživajući na terasi kafića Les Deux Magots u pariškoj četvrti Saint-Germain-des-Prés na Lijevoj obali.

Kultno je to mjesto u koje su zalazili Ernest Hemingway i ostali slavni pisci i filozofi poput Jean-Paul Sartrea i Simone de Beauvoir, kao i u susjedni Cafe de Flore, omiljeno mjesto Pabla Picassa.

Globalna pandemija primorala je vlasti diljem svijeta na zatvaranje ugostiteljskih objekata, ali u Francuskoj, naciji koja je izmislila vrhunsku kuhinju – ‘haute cuisine’ – zatvaranje restorana i kafića je ljudima posebice teško palo.

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Francuzi provode više vremena na jelo i piće u restoranima nego bilo koja druga razvijena nacija, ručkovi i večeri vani su način života i dio francuskog društvenog tkiva.

Ayache radi u financijskom sektoru i prije zatvaranja zemlje dolazio je u Les Deux Magots svaki dan, uključujući vikende. Dio je to njegove jutarnje rutine kako bi se u miru pripremio za radni dan.

“Ovdje se osjećam kao kod kuće, znam ovo mjesto i ljude”, rekao je Ayache s ‘laptopom’ na stolu.

Njegovo najdraže mjesto je unutra, no to mu je i dalje nedostupno zbog ograničenja vezana uz covid-19.

“Malo je na terasi prohladno, no malo pomalo sve će se vratiti na staro i zbog toga sam vrlo sretan”, kazao je Parižanin.

Austrijski povratak u normalu 

U Beču, austrijski kancelar Sebastian Kurz je ukidanje nekih epidemioloških mjera nazvao “početnom točkom u našoj borbi za povratak u normalu”.

Od srijede ponovo rade barovi i hoteli jer Austrija ponovo pokreće turizam, jedan od ključnih sektora svoje privrede.

Posjetitelje će ponovo moći primati i kazališta, kina, muzeji i teretane. Brojne trgovine i uslužne radnje koje nisu nužne za svakodnevni život otvorene su još od veljače.

Za brojna mjesta za održavanje raznih događanja još uvijek postoje ograničenja vezana uz broj ljudi koji se mogu okupljati, a pokrovitelji moraju imati potvrde o cijepljenju, negativnom testu na koronavirus ili potvrde o preboljenoj bolesti.

“Krivulja zaraženih naglo pada, a krivulja cijepljenih raste”, kazao je Kurz objasnivši zašto se Austrija ponovo otvara.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 19.05.2021.