Gotovo četverosatnom svečanosti u petak su u Tokiju otvorene Olimpijske igre na kojima će sudjelovati više od 10.000 sportaša među kojima i 59 hrvatskih.

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI u Muenchenu 1972. Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja.

Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljendji domaćini Japanci, a Hrvatska je bila 62. na redu. Našu zastavu nosili su zlatni s posljednjih Igara u Rio de Janeiru, atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović. Iza njih bila je otprilike trećina hrvatskih sportaša koji će nastupiti u Tokiju, neki se nisu pojavili na stadionu jer imaju nastup već u subotu.

Iz svečane lože Olimpijskog stadiona naše sportaše pozdravila je bivša predsjdenica, a sada članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvatsku je od samostalnosti na ljetnim OI dosada samo jednom predstavljalo manje sportaša i to u Barceloni 1992. – 41.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.07.2021.