Autor: Z.S./The Echo

Portal općine Haliburton (Ontario) objavio je priču o mladoj Zagrepčanki koja je u Haliburton došla na učeničku razmjenu. Kako piše The Echo, 15-godišnja Alix je u Kanadu došla putem Rotary razmjene studenata, koja omogućava mladima između 15 i 19 godina, koji su iskazali liderstvo u svojoj školi, da steknu nova iskustva. Alixin prvi dojam Haliburtona je da su ljudi ljubazni, a priroda predivna.

Alix, osim hrvatskog, govori engleski i francuski, a trenutno uči njemački. Kanađane vidi kao ljubazne, ali isprva malo rezervirane, za razliku od Hrvata. U Haliburtonu joj se posebno svidio lokalni sajam te skijanje na vodi. Uživa i u vožnji sanjkama koje vuku psi te popularnim motorima za snijeg.

Razlike između hrvatskih i kanadskih škola su, kaže, u tome što je u hrvatskim više teorije, a u kanadskim više prakse. Primjerice, iznenadili su je predmeti poput automehaničarstva i roditeljstva. U Kanadi, za razliku od Hrvatske, ne sluša sve predmete s istim učenicima. Tu je Hrvatska bolja, kaže Alix, jer se stječe više prijatelja. Iz domovine joj nedostaju kave nakon škole.

S obitelji je komunikacija otežana s obzirom na 6 sati vremenske razlike. Alixina majka je zagrebačka odvjetnica Velma Uzelac Vedriš, a otac Alan Uzelac, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta. Alix je zapravo željela godinu provesti u Montrealu kako bi usavršila francuski, ali ni Haliburton je nije razočarao.

– Iznenađenje je, ali lijepo – zaključila je. 

Datum objave: 24.09.2014.