Premijer je na sjednici Vlade rekao da je u srijedu s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom razgovarao ne samo o osiguranju većih doza cjepiva, već i o ‘razdoblju koje je pred nama’.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Pfizer u svojim pogonima u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo protiv bolesti COVID-19, čime se Hrvatska svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva.

Premijer je na sjednici Vlade rekao da je u srijedu s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom razgovarao ne samo o osiguranju većih doza cjepiva, već i o ‘razdoblju koje je pred nama’.

“Ono što mi se čini posebno važnim je da smo dobili potvrdu od Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo”, rekao je Plenković.

U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo, što smatra jako važnim se Hrvatska putem Pfizera svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva, riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još tridesetak ljudi. Napomenuo je da je Europska komisija objavila da je sklopljen novi ugovor s Pfizerom za iduću godinu za 900 milijuna doza plus opcionalnih 900 milijuna, što znači 1,8 milijardi doza cjepiva od prosinca 2021. do 2023. godine. 

Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj krajem prošlog tjedna premašen broj od milijun cijepljenih, a u međuvremenu je nastavljena dinamika ubrzanog procjepljivanja. Zaključno sa srijedom utrošeno je 43.890 doza cjepiva, čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza cjepiva, izvijestio je premijer.

“Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom”, istaknuo je Plenković.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.05.2021.