Kao osamnaestogodišnji brijački pomoćnik nakon nekoliko dana od dolaska dobio sam posao u brijačnici kod jednog našeg zemljaka.

Na portalu dijaspora.hr objavili su pismo Hrvata Franka Zornjaka koje je objavljeno u Matici, 1963. godine. Pismo govori o dolasku u Chicago i životu doseljenika u Americi.

Dana 27. travnja 1907. godine krenuo sam u strani svijet i to najprije “Samoborčekom” koji stiže u Zagreb nešto oko 10 sati prije podne, tako sam imao dovoljno vremena da stignem na novi državni kolodvor i da dospijem na vlak s kojim sam putovao u Rotterdam gdje sam se ukrcao na parobrod Postdam, koji je krenuo 4. svibnja 1907. u 7 sati navečer za New York.

Putovanje parobrodom trajalo je dosta vremena, tako da sam stigao na određeno mjesto u Chicago, Illinois u nedjelju 20. svibnja 1907. godine u 8 sati prije podne. U Chicagu je tada bilo nešto Hrvata trgovaca, gostioničara i ostalih obrtnika, koji su posjedovali svoje, premda i malene radnje.

Kao osamnaestogodišnji brijački pomoćnik nakon nekoliko dana od dolaska dobio sam posao u brijačnici kod jednog našeg zemljaka. Četiri dolara plaće tjedno, a radno vrijeme bilo je od 8 sati ujutro do 8 sati navečer šest dana, a nedjeljom do 12 sati o podne.

Takav je bio naš početak u Americi. Vrijeme je prolazilo, bilo je za svakoga doseljenika teških dana, osobito za vrijeme besposlice 1908. godine, onda za prvog i drugog svjetskog rata, a napose poslije rata i u vrijeme depresije 1929. – 1934. godine.

Kroz cijelo vrijeme života u Americi, radili smo među našim svijetom, surađivali smo i pomagali stvoriti naše hrvatsko-američke kulturne organizacije, a kroz njih smo podupirali preko pola stoljeća, sve borbe naše stare domovine Hrvatske, moralno i materijalno, koliko je bilo moguće.

Svakom mladom iseljeniku, radnom čovjeku, bilo je u interesu da ovdje stvori svoj dom, svoju obitelj. Vrijeme je prolazilo i nakon dugih godina 1907. – 1958. došla je starost. Među milijunima američkih radnika došli smo i mi u 70. godinu života i na listu penzionera.

Cijelo pismo pročitajte ovdje.


Autor: CroExpress Datum objave: 07.01.2022.