Srbija i Bosna i Hercegovina trebaju uskladiti vizni režim s Europskom unijom, a problem ilegalnih migracija treba rješavati na vanjskoj granici bloka, primarno na granicama Grčke i Bugarske s Turskom, rekao je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak. 

“Problem ilegalnih i nezakonitih migracija moramo rješavati na vanjskoj granici Europske unije, na vanjskoj granici šengena” i to prije svega na granicama Grčke i Bugarske s Turskom, rekao je Plenković novinarima u Pazinu. 

Naglasio je da je nužna “stroža politika viznog režima koje Bosna i Hercegovina te Srbija trebaju uskladiti s viznom politikom Europske unije”. 

“Ne može se doći u zračnu luku u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga se od turista pretvoriti u nezakonitog migranta”, rekao je Plenković. 

Odbacio je mogućnost žice na granici sa susjednom BiH. 

“Hrvatska ima preko 6000 policajaca na granici, čuva svoju granicu, nema žicu na granici s BiH niti će imati jer s druge strane žive i Hrvati i svi građani BiH”, rekao je premijer.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da se provodi kriminalističko istraživanje koje bi trebalo rasvijetliti okolnosti pucnjave s teritorija BiH kojoj su u srijedu svjedočili policajci na graničnom području kod Rakovice nakon što su grupu migranata spriječili da uđu u Hrvatsku.

Ministar je ocijenio da je u posljednjih nekoliko tjedana pojačan pritisak ilegalnih migranata te dodao kako policija primjećuje nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice. 


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 25.09.2023.