Autor: Hina/CroExpress

Odbor za vanjsku politiku, koji ima 71 člana, izabrao je na prijedlog rumunjskog zastupnika Christiana Prede s 46 glasova Andreja Plenkovića, za jednog od četiri potpredsjednika, na mandat od dvije i pol godine.

Odbor za vanjsku poslove nadležan je, između ostaloga, i za pitanje proširenja, to jest na zemlje u hrvatskom susjedstvu. Europski parlament je prošli tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasao raspodjelu mjesta u 20 parlamentarnih odbora i dva pododbora.
Jedanaest hrvatskih zastupnika članovi su u ukupno osam odbora i jednom pododboru. Članovi Odbora za vanjsku politiku su Andrej Plenković (HDZ), Tonino Picula (SDP) i Jozo Radoš (HNS).

U Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane su Biljana Borzan (SDP), Davor Škrlec (ORaH) i Dubravka Šuica (HDZ), u Odboru za razvoj Davor Stier (HDZ), u Odboru za regionalni razvoj Ivan Jakovčić (IDS), u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir (HSS), u Odboru za ribarstvo Ruža Tomašić (HSP AS), u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova Marijana Petir (HSS) i u Pododboru za sigurnost i obranu Tonino Picula (SDP).

Datum objave: 08.07.2014.