Premijer Andrej Plenković ponovno je u četvrtak, s obzirom da je broj novozaraženih koronavirusom u uzlaznoj putanji, pozvao građane na cijepljenje, oprez i poštivanje epidemioloških mjera, poručivši kako je Vlada omogućila da imamo cjepiva u izobilju pa se svatko može cijepiti.

Plenković je na sjednici Vlade napomenuo da smo dosegnuli 50,6 posto cijepljenog odraslog stanovništva, a vjeruje da će se povratkom u školski ciklus dio građana koji su zbog godišnjih odmora dvojili da se cijepe sada to učiniti. 

Posebno je pozvao starije sugrađane koji se još nisu cijepili da to učine, jer su prema svim podacima najugroženiji. Upozorio je da je velik broj novozaraženih necijepljen i, nažalost, često imaju teške oblike bolesti koji dovode do smrtnog ishoda.

U vezi epidemioloških mjera Plenković je najavio je da će se idućih tjedana donijeti odluke o tome što i kako dalje.

Dok postoje restriktivne mjere, bit će i nekih oblika potpore. Kada prestane potreba za restriktivnim mjerama, neće biti ni mjera potpore, poručio je.

Najavio je da će ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministar zdravstva Vili Beroš objaviti okvir epidemioloških mjera za predstojeću novu školsku godinu.

Rezultati turističke sezone su odlični, prije par mjeseci rekli smo da će se nastojati doći na razinu između 65 i 75 posto u odnosu na sezonu iz 2019. Polako idemo prema tom cilju i sve što bude iznad 70 posto bit će fenomenalan uspjeh, kaže Plenković.

Prihodi tijekom srpnja i kolovoza bolji su nego 2019. i to potvrđuju podaci o fiskalizaciji. To znači da je Hrvatska zahvaljujući odličnoj turističkoj sezoni čvrsto na putu oporavka i otpornosti, ocijenio je premijer .

Najavio je da će Državni zavod za statistiku u petak objaviti podatke o gospodarskom rastu za drugi kvartal.

“Nadamo se da će to biti na razini podataka objavljenih u medijima i da će to biti veliki poticaj za ukupan ciklus gospodarskog rasta u 2021., osobito zahvaljujući rezultatima turističke sezone”, rekao je.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 26.08.2021.