Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon analize HDZ-ovih izbornih rezultata poručio biračima u Zagrebu, gdje HDZ nije ušao u drugi krug, da glasuju prema svojoj savjesti, ali pritom naglasio i ideološku poziciju HDZ-a kao stranke desnog centra.

“Poznato je da mi prepuštamo našim biračima i članovima da glasuju po svojoj savjesti. Naglašavam da je HDZ stranka desnog centra, državnotvorna, domoljubna, narodnjačka, demokršćanska stranka, prema tome mislim da je ta pozicija uvijek jasna, na našim biračima je da oni sami odlučuju”, izjavio je Plenković upitan hoće li HDZ podržati nekoga od dvojice kandidata u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika.

Najavio je da će se sljedećih dana održati sastanak zagrebačke organizacije HDZ-a na kojoj bi se trebao donijeti stav o eventualnoj podršci nekome od kandidata. Potvrdio je i da će on osobno izaći na izbore u Zagrebu.

Plenković: SDP je doživio propast

Nakon sjednice stranačkih tijela, na kojemu su analizirani izborni rezultati, Plenković je ponovio da je u Zagrebu HDZ-ov Davor Filipović ostvario sjajan rezultat – gotovo duplo bolji rezultat nego HDZ-ovi kandidati 2013. i 2017. u Zagrebu. Uvjeren je da će Filipović imati uspješnu političku karijeru. 

Plenković je ocijenio kako je uvjerljiv rezultat Tomislava Tomaševića (Zagreb je Naš! i Možemo!), koji je u prvom krugu dobio 45,15 posto glasova birača, uvjetovan svojevrsnim nasljeđem Milana Bandića. 

“Ovaj rezultat u Zagrebu bio je iskaz volje jednog respektabilnog broja građana. Mogu slobodno reći otvoreno, bez uvrede prema bilo kome, sa svojevrsnim naslijeđem Milana Bandića. Mislim da je platforma Možemo svo ovo vrijeme, uz one lonce i lončarenje, išla na toj platformi”, rekao je.

Dodao je i da je uvjerljiva prednost Tomaševića u prvom krugu sastavljena i od “jedne šire potpore javnosti koju je uživala platforma Možemo”, istaknuvši da bi im na tom tretmanu pozavidjele sve političke stranke,

Uz to, Plenković je ocijenio da su su izbori u Zagrebu pokazali “totalnu propast SDP-a”.

“SDP je kao stranka koja je bila u Zagrebu dugi niz godina prva ili druga, praktički nestala, tu se slobodno može reći kao da je netko skrenuo u neki potok pa su otišli svi po nekom drugom koritu”, smatra Plenković.

Govoreći o rezultatima HDZ-a u drugim dijelovima Hrvatske, Plenković je rekao kako je HDZ, na razini jedinica lokalne i područne samouprave, pokazao da je pobjednička stranka. 

“Ovi lokalni izbori potvrdili su da je HDZ najsnažnija i pobjednička politička stranka i nakon ovih lokalnih izbora. Za sada je HDZ pobijedio već u 208 jedinica lokalne i područne samouprave, to je negdje oko 37 posto ukupnog broja gradova i općina. Pritom smo pobijedili u četiri županije u prvom krugu”, ocijenio je Plenković, dodavši da su, uz to, u HDZ-u zadovoljni i dobrim rezultatima u ostala tri velika grada, u Osijeku, Rijeci, ali i Splitu, gdje je uvjeren da će HDZ-ov kandidat Vice Mihanović pobijediti u drugom krugu. 

“Smatramo da su ukupno gledajući, rezultati koje smo ostvarili izrazito dobri i da će biti još bolji nakon drugoga kruga izbora”, ustvrdio je. 

Davor Filipović posvjedočio je da je na lokalnim izborima u Zagrebu očekivao ulazak u drugi krug i da bi bio neiskren kada bi rekao drukčije. Ponovio je Plenkovićevu izjavu da će zagrebački HDZ raspraviti o eventualnoj podršci kandidatu u drugom krugu u Zagrebu, te naglasio, kao i predsjednik HDZ-a, da je HDZ “stranka desnog centra”.

Na pitanje znači li to da obojica HDZ-ovim biračima u rukavicama poručuju da glasuju za Miroslava Škoru, Filipović nije odgovorio, već ponovio da će stav o tome donijeti gradski HDZ.


Autor: CroExpress, HDZ Datum objave: 17.05.2021.